Izrael prekonal v počte židov Spojené štáty

TASR
28.3.2013 16:20

Izrael sa stal najväčším centrom židov na svete, keď jeho židovská populácia prekonala šesťmiliónovú hranicu a prevýšila v tomto smere aj Spojené štáty. Oznámil to dnes izraelský denník Jediot Achronot, podľa ktorého však svetové židovstvo celkovo početne upadá.

Izrael prekonal v počte židov Spojené štáty
SITA

Podľa aktuálnych štatistík celkový počet obyvateľov Izraela v týchto dňoch prekročil číslo osem miliónov. Okrem šiestich miliónov židov v krajine žije 1,6 milióna Arabov a 350.000 nearabských kresťanov.
Zvyšok tvoria prevažne nábožensky oficiálne nezaradení prisťahovalci z bývalého Sovietskeho zväzu a ich príbuzní.

Približne pol milióna registrovaných občanov Izraela žije momentálne v zahraničí, či už zo študijných, cestovných alebo pracovných. Izrael so šiestimi miliónmi židov vytlačil z prvého miesta Spojené štáty s 5,5-miliónovou židovskou komunitou. Len v samotnom meste New York žijú dva milióny židov.

Tretie miesto na svete v tomto smere patrí Francúzsku, ktoré eviduje 500.000 židov žijúcich prevažne v Paríži. Nasleduje Kanada s 380-tisícovou a Británia s 290-tisícovou židovskou komunitou. Hlavným centrom kanadských židov je Toronto a britských Londýn.

"Vo svete je dnes 13,8 milióna židov," konštatoval profesor Sergio Della Pergola, expert na židovskú demografiu z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, ktorý uvedené dáta zozbieral. Pergola zdôrazňuje, že populácia Izraela síce vlani narástla, v globálnom meradle však židovstvo zaznamenalo negatívny rast.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok