Rusi začali skladovať sneh pre budúcoročnú olympiádu

SITA
27.3.2013 13:07

Niektoré súťaže zimných olympijských hier 2014 v Soči sa budú možno konať na rok starom snehu. Ruskí organizátori sa nespoliehajú na priazeň nevyspytateľného počasia a desať mesiacov pred otváracím ceremoniálom si začali robiť zásoby.

Rusi začali skladovať sneh pre budúcoročnú olympiádu
SITA

Státisíce kubických metrov snehu zhromažďujú v špeciálnych skladovacích priestoroch v lyžiarskom stredisku Roza Chutor. Práve tu sa budú vo februári budúceho roku rozdávať medaily v alpských lyžiarskych a snoubordových disciplínach. Do 15. apríla chcú zakonzervovať 450-tisíc kubíkov snehu, ktorý bude slúžiť ako rezerva pre prípad, že ho bude pred ZOH nedostatok. Pod 40-centimetrovou vrstvou pilín by mal sneh bez veľkej ujmy prečkať aj horúce leto. Technológiu vyvinul fínsky partner podujatia.

"Sklady sa nachádzajú v blízkosti olympijských zjazdoviek, aby sa dal sneh v prípade nutnosti rýchlo dopraviť na miesto," uviedla tlačová služba štátnej spoločnosti Olympstroj.

Pri príležitosti spustenia odpočítavania záverečných 365 dní do začiatku ZOH zaznel z Ruska záväzok, že sneh vo februári 2014 bude. V tom čase boli v Soči plusové teploty a ani v horských polohách nemrzlo. "Môžeme garantovať, že sneh tu o rok bude," neohrozene vyhlásil prezident organizačného výboru Dmitrij Černyšenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok