Luxemburský minister kritizuje Nemecko pre postoj k Cypru

SITA
27.3.2013 12:51

Nemecko prekračuje právomoci a chce v eurozóne hegemóniu. Tvrdí to luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

Luxemburský minister kritizuje Nemecko pre postoj k Cypru
SITA

Nemecko sa snaží diktovať Cypru, aký obchodný model by krajina mala využívať a v eurozóne "chce vytvoriť hegemóniu". Vyhlásil to pre agentúru Reuters luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn. "Nemecko nemá právo rozhodovať o obchodnom modeli fungovania iných krajín v EÚ. Nie je prípustné, aby sa pod rúškom finančno-technických problémov škrtili iné krajiny. Nie je prijateľné, aby Nemecko, Veľká Británia a Francúzsko povedali, že v týchto troch krajinách potrebujeme finančné centrá a ostatní musia prestať," vyhlásil minister.

Asselborn dodal, že takéto konanie je proti princípom vnútorného trhu a európskej solidarity a ponáša sa na "snahu o vytvorenie hegemónie, čo je nesprávne a neeurópske". Tvrdý postoj k bankovej a daňovej politike krajín, ako je Cyprus, je podľa neho prekročením politických právomocí Berlína.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá je na čele najväčšej a najsilnejšej európskej ekonomiky, trvala na tom, aby bohatí vkladatelia v cyperských bankách prispeli na finančnú záchranu ostrova. Kríza zabila "obchodný model" založený na priťahovaní veľkých vkladov zo zahraničia nízkymi daňami, tvrdia nemeckí predstavitelia. EÚ musí trvať na reformách aj v ďalších finančných centrách v eurozóne, ktoré sa previnili "daňovým dampingom", reagoval nemecký sociálnodemokratický politik Joachim Poss, pričom menoval Luxembursko, Maltu a Írsko.

Luxembursko má podobne ako Cyprus veľký finančný sektor, a jeho relatívne mierny daňový a regulačný režim susedné Nemecko aj Francúzsko už dlhodobo škrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok