Cyperský záchranný program ohrozuje rating eurozóny

TASR, TA3
27.3.2013 11:20

Nie práve najvhodnejší spôsob, akým sa eurozóna rozhodla riešiť problémy Cypru, zvyšuje tlak na jej rating. Ukázal tiež, že politici v eurozóne preceňujú svoje schopnosti, aspoň čo sa týka ovládnutia krízy. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovor, ktorý jej poskytol Bart Oosterveld z agentúry Moody's.

Cyperský záchranný program ohrozuje rating eurozóny
SITA

Ministri financií eurozóny schválili tento týždeň Cypru úver vo výške 10 miliárd eur, ale pod podmienkou, že sa na záchrane ostrovného bankového sektora budú podieľať aj jeho klienti. Porušili tým doterajšie tabu, ktorým bola nedotknuteľnosť bankových vkladov. Klienti, či už firmy, alebo súkromné osoby, ktorí majú na účtoch cyperských bánk viac ako 100.000 eur, budú v rámci záchranného balíka nútení zaplatiť jednorazový poplatok pravdepodobne vo výške 40 % zo svojho vkladu.

Podľa viacerých analytikov toto rozhodnutie predstavuje nebezpečný precedens a zvyšuje riziko, že Európska únia (EÚ) môže aj v budúcnosti tento model uplatniť pri záchrane bánk v iných krajinách eurozóny. To môže následne viesť k odlevu vkladov z bánk v tzv. okrajových štátoch eurozóny a ešte zhoršiť situáciu v ich finančnom sektore.
"Politici zjavne veria tomu, že podmienky na trhu sú dostatočne mierne a že majú nástroje na to, aby zabránili šíreniu krízy do ostatných okrajových štátov eurozóny a ich bankových systémov," vyhlásil Oosterveld. "My sa ale domnievame, že ich sebaistota nie je namieste."

A tak hoci sa Španielsku a Taliansku, ktoré zápasia s vážnymi problémami, zatiaľ darilo vyhnúť sa žiadosti o záchranný úver, chaos, ktorý vyvolal záchranný program pre Cyprus, zvyšuje riziko, že sa stanú ďalšími kandidátmi na pomoc z eurovalu.

Európska centrálna banka (ECB) sa snaží upokojiť situáciu a vyhlásila, že cyperský záchranný program je špecifický

a tento model sa opakovať nebude. Ale vyhlásenie šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema, podľa ktorého by sa Cyprus mohol stať vzorom pre záchranu bankových sektorov v eurozóne, otriaslo trhmi, aj keď sa ho neskôr snažil zmierniť.

Oosterveld síce odmietol odpovedať na otázku Reuters, či Moody's môže zhoršiť ratingy Talianska (Baa2) a Španielska (Baa3), keďže výhľad oboch krajín je negatívny, pripustil však, že Cypru stále hrozí platobná neschopnosť a dokonca aj odchod z eurozóny.

A ani obraz Francúzska nie je podľa Moody's veľmi jasný. Agentúra vlani znížila rating druhej najväčšej ekonomiky eurozóny o jeden stupeň a pohrozila, že ak sa jej vyhliadky zhoršia, môže ho ešte skresať.

Medzi Cyperčanmi opäť rastie neistota

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok