Južná Kórea uzavrela nový vojenský pakt s USA

SITA
25.3.2013 12:50

Juhokórejské ministerstvo obrany v pondelok zverejnilo podrobnosti nového paktu so Spojenými štátmi, ktorý má rozšíriť možnosti spoločnej vojenskej odozvy na provokácie zo strany znepriatelenej Severnej Kórey.

Južná Kórea uzavrela nový vojenský pakt s USA
SITA

Spojenci dokument podpísali ešte v piatok s deklarovaným cieľom odstrašiť nepriateľa v období zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove. Zatiaľ čo doterajšie dohody sa týkali podpory zo strany USA v prípade plnohodnotného konfliktu, najnovšia hovorí o reakcii na udalosti menšieho rozsahu, ako je napríklad narušenie štátnej hranice. Soul tak môže s podporou rátať pri akejkoľvek odvete, pričom tiež bude môcť požadovať posilnenie amerického kontingentu v krajine, ak to bude považovať za potrebné.

"Obom národom to umožňuje spoločne odpovedať na lokálne provokácie Severu," povedal pred novinármi hovorca juhokórejského rezortu obrany Kim Min-sok, podľa ktorého budú mať Juhokórejčania v takomto prípade vedúcu úlohu. Vyjadril taktiež presvedčenie, že vďaka novému paktu sa nepriateľ v budúcnosti "provokovať neodváži". Na území Južnej Kórey sa momentálne nachádza takmer 30-tisíc amerických vojakov, ktorých počet môžu v prípade potreby rozšíriť posily z amerických základní v Japonsku. Ako príklady "provokácií" spojenci uvádzajú narušenie námornej hranice, ostreľovanie pohraničných ostrovov alebo prienik nízko letiacej stíhačky na juhokórejské územie. Náčelník generálneho štábu Čung Sung-čo vyhlásil, že dohoda umožňuje "dôraznú odvetu", ktorá spôsobí, že Severokórejčania budú akúkoľvek provokáciu "trpko ľutovať".

Uzavretie paktu je ďalším prejavom stúpajúceho napätia na Kórejskom polostrove, kde sa obe strany vzájomne obviňujú z provokácií a organizujú vojenské cvičenia. Sever navyše po sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal zmluvu o prímerí, ktoré fakticky ukončilo Kórejskú vojnu v 50. rokoch minulého storočia, a najnovšie hrozí už aj útokmi na základne USA v Japonsku a na Guame. Juhokórejčania si v utorok pripomenú tretie výročie potopenia vojenskej lode Čchonan, ktoré si vyžiadalo životy 46 členov posádky a podľa Soulu za ním stojí armáda Severu. Ostrá paľba v bezprostrednej blízkosti hranice v rovnakom roku vyprovokovala útok na ostrov Jonpchjong, kde severokórejské strely usmrtili štyroch ľudí. Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno pohrozil zničením iného z pohraničných ostrovov, kde okrem vojakov žije aj okolo 5000 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok