Stredoafrickí povstalci zvrhli prezidenta

SITA, TA3
25.3.2013 09:43

Stredoafrickí povstalci obsadili v nedeľu hlavné mesto Bangui a zvrhli režim prezidenta Françoisa Bozizého, ktorý ušiel na neznáme miesto. Bojovníci povstaleckej koalície Séléka vyhlásili víťazstvo a zmocnili sa prezidentského paláca.

Ich vodca Michel Djotodia však zdôraznil, že budú dodržiavať podmienky mierovej dohody podpísanej s Bozizém pred dvoma mesiacmi, ktorá hovorí o uskutočnení volieb do troch rokov. Dodal, že opozičný predstaviteľ Nicolas Tiangaye, ktorý sa na základe dohody stal premiérom dočasnej vlády, zostane pri moci. Na postoch zostanú aj ministri, ktorých do vlády dosadil Bozizé.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil násilné prevzatie moci a vyzval na urýchlenú obnovu ústavného poriadku. Na zachovanie pokoja vyzval aj francúzsky prezident François Hollande, ktorý apeloval na povstalcov, aby chránili civilné obyvateľstvo. Pred porušovaním ľudských práv varovali taktiež Spojené štáty.

Boj o hlavné mesto, ktoré strážili juhoafrickí vojaci, sa uskutočnil ešte cez víkend. Juhoafrický brigádny generál Xolani Mabanga informoval, že boje si vyžiadali straty na životoch, počet obetí však neuviedol. V Bangui je po prevrate chaotická situácia. Ozbrojené gangy rabujú po celom meste, vykradli aj sídlo agentúry OSN UNICEF. Nemocnice podľa Červeného kríža zapĺňajú desiatky zranených. Osud prezidenta Bozizého, ktorý sa v roku 2003 sám zmocnil prevratom moci, nie je známy. Podľa niektorých zdrojov odletel z krajiny vrtuľníkom, nevie sa však kam.

Kríza v štyriapolmiliónovej Stredoafrickej republike sa začala v decembri minulého roka, keď povstalci postupne prevzali kontrolu nad viacerými mestami. Armáda krajiny je slabá a prezidentovi Bozizému tak museli podobne ako v minulosti vypomáhať regionálni spojenci. Povstalci požadovali rezignáciu kontroverzného prezidenta a jeho postavenie pred Medzinárodný trestný súd v Haagu, od čoho však neskôr upustili. V januári strany pristúpili na prímerie, no vláda nebola ochotná splniť všetky požiadavky povstalcov, ktorí na situáciu minulý týždeň zareagovali oznámením, že obnovujú boje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok