Státisíce ľudí demonštrovali v Paríži proti homosexuálnym manželstvám

TASR
24.3.2013 20:18

Státisíce Francúzov vyšli dnes do ulíc v centre Paríža, aby vyjadrili nesúhlas s legalizáciou homosexuálnych manželstiev, ktorú presadzuje prezident Francois Hollande.

Státisíce ľudí demonštrovali v Paríži proti homosexuálnym manželstvám
SITA

Podľa policajných odhadov sa na demonštrácii zúčastnilo približne 300.000 ľudí, vrátane konzervatívnych aktivistov, kňazov, dôchodcov i detí. Mnohých z nich priviezli autobusmi z francúzskych provincií.

Demonštranti vyjadrovali odpor voči socialistickému prezidentovi a požadovali jeho rezignáciu.

Priebeh protestu bol prevažne pokojný. Polícia zasiahla až po niekoľkých hodinách, keď sa asi 100 mládežníkov pokúsilo preraziť barikády zabraňujúce účastníkom pochodu vo vstupe na turistami vyhľadávaný triedu Champs-Elysees. Fyzické potýčky ukončilo až nasadenie slzotvorného plynu, policajti však napokon nedokázali zabrániť davu, aby prenikol na bulvár.


Návrh zákona, ktorý legalizuje manželstvá ľudí rovnakého pohlavia a povoľuje im adoptovať si deti, schválila vo februári dolná komora francúzskeho parlamentu. V apríli bude o ňom rokovať Senát, v ktorom však majú taktiež väčšinu vládni socialisti.


Kontroverzný zákon hlboko rozdelil francúzsku spoločnosť. Proti jeho schváleniu demonštrovalo 13. januára v Paríži asi 340.000 ľudí. O dva týždne nato vyšlo do ulíc asi 125.000 jeho stúpencov.


Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Francúzov podporuje umožnenie homosexuálnych manželstiev, táto podpora však klesá v otázke adopcie detí takýmito rodinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok