Ministerstvo obrany chce zlepšiť výcvikové stredisko Lešť

SITA
24.3.2013 15:07

Ministerstvo obrany plánuje zlepšiť podmienky a kvalitu výcviku ozbrojených, bezpečnostných a záchranárskych zložiek. Rezort preto inicioval pracovné stretnutie predstaviteľov Ozbrojených síl SR, Prezídia policajného zboru SR a Hasičského a záchranného zboru o budúcej podobe výcvikového priestoru Lešť.

Ministerstvo obrany chce zlepšiť výcvikové stredisko Lešť
SITA

Na rokovania chcú prizvať aj ďalšie zložky, ktoré výcvikový priestor využívajú. „V spolupráci s ministerstvom vnútra chceme vytvoriť priestor pre všetkých zainteresovaných, aby si ozbrojené, bezpečnostné a záchranárske zložky zadefinovali svoje požiadavky, ktoré by uvítali pre skvalitnenie výcviku a využili potenciál, ktorý Lešť ponúka,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka je cieľom zlepšiť kvalitu najväčšieho výcvikového zariadenia. Je potrebné vybaviť ho ďalšími trenažérmi a simulátormi tak, aby boli k dispozícii pre všetky zložky, ktoré sú zapojené do krízového manažmentu. „Hovorili sme aj o nutnosti zaangažovať do takýchto cvičení zdravotné služby a dobrovoľníkov, ktorí zasahujú pri krízových situáciách a majú veľmi dobré výsledky,“ uviedol Vojtek.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar pripomenul, že policajti sa rovnako ako aj hasiči alebo záchranári dennodenne dostávajú do nebezpečných situácií. „Nie je preto nič dôležitejšie ako dobrá príprava. Kvalitný výcvikový priestor je veľmi potrebný,“ povedal. Úzku spoluprácu s ozbrojenými silami víta aj Hasičský a záchranný zbor.

„Výcvikové zariadenie, poskytne hasičom, záchranárom, vojakom, policajtom a ďalším zložkám integrovaného záchranného systému kvalitné podmienky na spoločný výcvik v súvislosti s odstraňovaním následkov mimoriadnych udalostí rozsiahleho charakteru. Veľmi ma teší skutočnosť, že už v tomto období prebiehajú prvé spoločné výcviky na úrovni viacerých rezortov,“ konštatoval prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

Výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť je najväčšie vojenské výcvikové stredisko na Slovensku. Už v súčasnosti umožňuje komplexný výcvik pre vojenských, policajných, záchranárskych a zdravotníckych profesionálov, vrátane boja proti terorizmu a organizovanému zločinu. V jeho priestoroch sa nachádza viacero simulátorov a trenažérov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok