Pád lavíny si vyžiadal ďalšie ľudské životy

TASR SITA TA3
24.3.2013 12:21

Lavíny si počas tohto víkendu vo Vysokých Tatrách vyžiadali už tri ľudské životy. Po tom, čo v Mlynickej doline zahynul v piatok (22.3.) popoludní iba 20-ročný slovenský horolezec zaznamenala Horská záchranná služba (HZS) v sobotu 23. marca ďalšie dve obete.

Pád lavíny si vyžiadal ďalšie ľudské životy
SITA

Oficiálna stránka HZS uvádza, že vo večerných hodinách bola na oblastný dispečing HZS Vysoké Tatry nahlásená nezvestnosť  49-ročného slovenského horského vodcu s 38-ročným českým klientom. „Podľa informácií, ktoré vodca pred plánovanou túrou poskytol príbuzným, sa mali pohybovať v oblasti Satana vo Vysokých Tatrách. Nakoľko oba telefóny boli do večera dostupné, ale nikto na ne nereagoval, požiadala HZS o ich lokalizáciu. Signál naznačoval, že sa obaja stále nachádzajú v danej lokalite,“ hovorí správa HZS.

V nočných hodinách bola vyhlásená záchranná akcia a z oblastného strediska Vysoké Tatry odišli do terénu spolu traja záchranári HZS so služobným psom. Pod žľabom, ktorý je výstupovou cestou na vrchol Satana našli záchranári HZS približne o 2.00 h spadnutú doskovú lavínu. „V nej sa nachádzali čiastočne prisypané dve telá. Pravdepodobnou príčinou smrti postihnutých boli mechanické zranenia vplyvom pádu. Príčiny pádu lavíny nie  sú známe,“ píše sa na webovej stránke HZS.

Dnes o 6.30 h odišlo do Mlynickej doliny spolu 15 profesionálnych a zmluvných záchranárov HZS. Po nabalení boli obe telá transportované do márnice v Novom Smokovci, kde ich prevzali príslušníci polície.

Uvoľnenie lavín je možné pri už pri malom zaťažení

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Veľmi nízke teploty bránia rýchlejšej stabilizácii snehovej pokrývky. Tá je na mnohých strmých svahoch, kde je naviaty novší sneh z poslednej periódy sneženia, len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné pri už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež sa očakáva výskyt spontánnych stredne veľkých lavín, ktoré môžu ohroziť údolné trasy.

Pohyb vo vysokohorskom teréne Horská záchranná služba neodporúča osobám bez znalosti lavínovej problematiky a bez potrebného výstroja. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej je tendencia lavínového nebezpečenstva mierne klesajúca

Ráno bolo na horách prevažne jasno. Silné ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -20° do -9°C. Fúkal len mierny, miestami na hrebeňoch čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 9 m/s ( 30 km/hod). Za posledných 24 hodín pripadlo v oblasti Tatier len lokálne do 2 cm nového prachového snehu.

Nový sneh z poslednej periódy sneženia (20-60 cm) je rozložený veľmi nerovnomerne, vplyvom silného vetra bol previevaný a ukladaný na záveterné, najmä juhovýchodné, južné, juhozápadné a východné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na severnej strane Tatier, v dolinách a pod stenami sa môže nachádzať väčšie množstvo nového snehu - viac ako 60 cm. Horské hrebene a iné exponované miesta sú často vyfúkané až na tvrdý, zľadovatelý povrch starej snehovej pokrývky.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok