Turecký premiér sa chystá do Pásma Gazy

SITA
24.3.2013 10:18

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan chce v apríli navštíviť palestínske územia vrátane Pásma Gazy. Turecký líder to potvrdil v sobotou, teda deň po tom, ako sa mu prostredníctvom telefónu ozval izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ospravedlnil sa mu za zásahu armády židovského štátu voči flotile aktivistov spred troch rokov. Zahynulo vtedy deväť občanov Turecka.

Turecký premiér sa chystá do Pásma Gazy
SITA

Podľa Edogana by to všetko malo pomôcť v "procese uvoľňovania izraelského embarga na Palestínu", ako to v piatok sľúbil Netanjahu. Príchod predsedu vlády prevažne moslimskej krajiny na palestínske územia potvrdil aj hovorca premiéra Ismaela Hanijeha z hnutia Hamás, ktoré sporné územie už roky ovláda. Hovorca zároveň potvrdil, že Erdogan o izraelskom ospravedlnení za vraždy "Turkov a zrušení embarga" informoval aj exilového lídra Hamásu Chálida Mišála.

Netanjahu v piatok potvrdil, že sa v mene vlády a obyvateľov ospravedlnil svojmu tureckému náprotivkovi za útok izraelského komanda na flotilu aktivistov smerujúcich v roku 2010 do Pásma Gazy. Splnil tak tureckú podmienku pre obnovenie vzájomných vzťahov, ktorých nadviazanie vzápätí oznámil. Netanjahu potvrdil, že sa na tom počas telefonického rozhovoru zhodol s Erdoganom, ktorý jeho slová prijal. Znamenať to bude návrat odvolaných veľvyslancov a zastavenie trestného stíhania vysokopostavených predstaviteľov izraelských ozbrojených síl. Líder židovského štátu zároveň prisľúbil odškodnenie príbuzných obetí, ktorými boli deviati Turci. K tomuto kroku sa odhodlal krátko po skončení návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorého vláda dlhodobo nabádala Jeruzalem na zlepšenie vzťahov s Ankarou.

Izraelské komando zaútočilo 31. mája 2010 na flotilu tureckých lodí, na ktorej sa zahraniční, predovšetkým tureckí propalestínski aktivisti pokúšali prelomiť izraelskú blokádu palestínskeho územia a do Pásma Gazy priviezť humanitárnu pomoc. Incident výrazne narušil už tak pošramotené vzťahy medzi Tureckom a Izraelom. Ankara vyhostila izraelského veľvyslanca a zmrazila vojenskú spoluprácu so židovským štátom. Turecko oznámilo, že chce súdne stíhať všetky osoby zodpovedné za útok a smrť aktivistov a od Izraela žiadalo mená tých, ktorí sa na príprave operácie podieľali. Izrael na žiadosť nereagoval a odmietal sa tiež ospravedlniť alebo vyplatiť odškodné pozostalým.

Správa OSN o incidente z minulého septembra hovorí, že Izrael síce použil neprimeranú silu, no uznáva, že blokáda Pásma Gazy zo strany židovského štátu je legálna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok