Premiér s delegáciou letí do USA vyjednávať o U. S. Steel

SITA
24.3.2013 10:03

Premiér Robert Fico, podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír a minister životného prostredia Peter Žiga skoro ráno odleteli do USA. V pondelok o 8:00 miestneho času (13:00 aktuálneho SEČ) budú v centrále U. S. Steel v Pittsburghu rokovať s predstaviteľmi spoločnosti o podmienkach zotrvania oceliarskeho gigantu v Košiciach.

Premiér s delegáciou letí do USA vyjednávať o U. S. Steel
SITA

"Keďže vyjednávania pokročili do záverečnej fázy, niektoré otvorené otázky si vyžiadali intervenciu na najvyššej úrovni," dodala hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková

Odchod spoločnosti U. S. Steel zo Slovenska nie je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského v tejto chvíli aktuálny. "Myslím si, že v tejto chvíli nie je ich odchod tak aktuálny, aby odchádzali zajtra, pozajtra, budúci rok. Dúfam, že aj po budúcom roku tu budú," povedal po stredajšom rokovaní vlády Malatinský.

Slovenská vláda podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského ponúkla americkému investorovi výhody, ktoré by ho mohli presvedčiť, aby na Slovensku zostal. O aké výhody konkrétne ide, však zatiaľ nespresnil. “V energetike sú možné také opatrenia, aby ich energetická nákladovosť bola nižšia. Tak isto sú ponúknuté nejaké možnosti v oblasti životného prostredia. Toto všetko bude obsahom správy, ktorá ešte nie je hotová. Keďže nás požiadali, aby sme to dovtedy nemedializovali, tak ja by som to rád dodržal,“ skonštatoval ešte v stredu šéf rezortu hospodárstva.

Malatinský verí, že rokovania nakoniec skončia úspešne pre Slovensko. “Z krátkodobého hľadiska to vyzerá veľmi nádejne, ale dlhodobé hľadisko neviem, či máme zaručené. Americký investor sa nevyjadril a vnútorné rozhodnutia prebiehajú v sídle firmy v Pittsburghu,“ povedal Malatinský.

Materská spoločnosť U. S. Steel Košice, firma United States Steel Corporation, koncom minulého roka informovala, že dostala ponuky na odkúpenie košického hutníckeho kombinátu. Firma však odmietla konkretizovať, koľko ponúk dostala a od ktorých subjektov. Podľa medializovaných informácií mala spoločnosť rokovať o odpredaji košickej oceliarne minimálne s ukrajinskou firmou Metinvest, ktorá patrí do skupiny System Capital Management oceliarskeho magnáta Rinata Achmetovova.

Spoločnosť U. S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U. S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Hlavnou činnosťou U. S. Steel Košice je výroba ocele, plochých valcovaných výrobkov z ocele, špirálovo zvarovaných rúr a radiátorov. Spolu zamestnáva približne 11 tisíc pracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok