Cypru hrozí bankrot, prezident sa vyhráža rezignáciou

TA3 TASR
24.3.2013 13:33

Cyperský prezident sa snaží na poslednú chvíľu v Bruseli rokovať o dohode, ktorá na chvíľu spasí cyperskú ekonomiku. Dohoda sa musí objaviť do pondelka, inak Cypru hrozí bankrot. Medzitým zasadla aj euroskupina. MInistri financií eurozóny by mali potvrdiť definitívnu podobu prípadnej dohody.

O Cypre sme sa rozprávali aj s hosťom Ronaldom Ižipom - analytikom Trim Broker

Cyprus obmedzil výbery z bankomatov pri 2 najväčších bankách na 100 eur denne


Cyperská centrálna banka dnes rozhodla o obmedzení výberu hotovosti z bankomatov v prípade dvoch najväčších bánk v krajine na 100 eur denne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca druhej najväčšej banky Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), ktorá koncom tohto týždňa už obmedzila výber na 260 eur, oznámil, že opatrenie vstúpilo do platnosti o 12.00 h SEČ. V platnosti by malo ostať do utorka (26.3.), kedy sa majú banky opätovne otvoriť, alebo do oznámenia, že Európska centrálna banka bude pokračovať v poskytovaní núdzovej pomoci cyperským inštitúciám.

Nemenovaný zdroj z cyperskej vlády najskôr informoval, že obmedzenie na výber peňazí z bankomatov sa týka všetkých bánk, neskôr ale informáciu spresnil, že ide o dve najväčšie banky, teda Bank of Cyprus a Laiki Bank.

Prezident na kľúčových rokovaniach v Bruseli údajne hrozil rezignáciou

Cyperský prezident Nikos Anastasiades, ktorý sa dnes v Bruseli zúčastnil na mimoriadnych rokovaniach s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom a komisárom EÚ pre hospodárske a menové otázky Ollim Rehnom o záchrane cyperského bankového sektora a ekonomiky, údajne spomenul možnosť svojej rezignácie, lebo ním navrhované argumenty predstavitelia únie neakceptovali.

Cyperský diplomat v EÚ Nikos Christodoulides, ktorý vlani pôsobil vo funkcii hovorcu cyperského predsedníctva v EÚ, dnes krátko pred jedenástou hodinou večer prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že mimoriadna schôdza ministrov financií eurozóny (Euroskupina) sa konečne začala - päť hodín po jej plánovanom začatí. Dôvodom boli podľa neho "nekonečné" rokovania predstaviteľov Cypru s EK, Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Informácie z ministerského rokovania zameraného na finančnú pomoc Cypru sa šíria najmä prostredníctvom siete Twitter, vďaka diplomatickým zdrojom prítomným na mieste činu. Jedna zo správ informovala, že Euroskupina sa možno k slovu počas noci z nedele na pondelok ani nedostane a krízové rokovanie ministrov bude pokračovať v pondelok o 7.00 h SEČ, nakoniec sa však ministri dostali k slovu ešte pred polnocou.

Taktiež prostredníctvom siete Twitter sa medzi novinárov akreditovaných v Bruseli dostala správa cyperskej tlačovej agentúry CNA, podľa ktorej mal prezident Anastasiades pred lídrami EÚ ponúknuť svoju rezignáciu.
"Chcete ma prinútiť rezignovať? Ponúknem vám jeden návrh a vy ho neakceptujete. Ponúkam ďalší návrh a dopadne to rovnako. Čo iné odo mňa chcete?" citovala agentúra CNA slová cyperského prezidenta, ktoré mali odznieť pred zástupcami EÚ a MMF.

Cyprus sa musí urýchlene dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na novom spôsobe získania 5,8 miliardy eur, ktoré si má krajina zabezpečiť sama, aby mala nárok na záchranný balík v hodnote 10 miliárd eur. ECB totiž varovala, že v prípade nedohody nebude po pondelku (25.3.) poskytovať cyperským bankám núdzovú pomoc. To by znamenalo krach bankového sektora a následne aj ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok