Cyprus súhlasil s 20 % daňou na vklady nad 100.000 eur

TASR, TA3
23.3.2013 21:14

Cyprus sa v sobotu dohodol s medzinárodnými veriteľmi na 20-percentnom jednorázovom zdanení vkladov nad 100.000 eur v najväčšej banke Bank of Cyprus.

Na viac ako 100-tisícové vklady v ostatných cyperských bankách sa bude vzťahovať daň vo výške štyroch percent. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného cyperského predstaviteľa.

Dohoda je výsledkom rokovaní Cypru s takzvanou Trojkou medzinárodných veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond). Ani jedna zo strán zatiaľ dosiahnutie o zdanení nepotvrdila, cyperský minister financií Michael Sarris však predtým informoval o "výraznom pokroku" v rozhovoroch.

Cyprus, ktorého parlament začiatkom tohto týždňa odmietol zdanenie bankových vkladov pre všetkých sporiteľov, sa musel s veriteľmi dohodnúť na novom pláne do pondelka. ECB totiž varovala, že ak k novej dohode nedôjde, po tomto termíne už nebude cyperským bankám poskytovať núdzovú pomoc. To by znamenalo krach finančného sektora, štátny bankrot a odchod Cypru z eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok