Bruselčania: Ak sa krajina rozpade, chceme byť samostatní tiež

SITA
23.3.2013 19:16

Až takmer sedem z desiatich obyvateľov Bruselu by privítalo, aby sa ich metropola v prípade rozpadu krajiny stala samostatným "mestským štátom". Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v sobotu.

Bruselčania: Ak sa krajina rozpade, chceme byť samostatní tiež
SITA

Celkovo si však viac ako 66 percent Belgičanov myslí, že krajina by sa vôbec rozpadávať nemala.Výskumníci predložili respondentom scenár, podľa ktorého by sa flámskym nacionalistom podarilo v referende presadiť nezávislosť. Belgicko by tak pozostávalo už len z Valónska, kde sa hovorí prevažne francúzštinou. Bruselčania by sa však k frankofónnym Belgičanom nepridali a hlavné mesto Európskej únie by radšej pretransformovali na samostatný štát. V prieskume agentúry Ipsos by si túto možnosť vybralo 68 percent opýtaných obyvateľov Bruselu - k Valónsku by sa pripojilo 26 percent a k Flámsku len 6 percent respondentov.

O osude štátu sa možno rozhodne budúci rok

Hlavná belgická separatistická strana Nová flámska aliancia (N-VA) chce už na budúci rok usporiadať referendum o vyhlásení "absolútnej autonómie" vo Flámsku. Všeľudové hlasovanie chcú zorganizovať po parlamentných voľbách naplánovanými na máj 2014, väčšina ostatných najmä frankofónnych strán je proti. N-VA zaznamenala v regionálnych voľbách z novembra minulého roka pod vedením lídra Barta de Wevera veľké víťazstvá. Aj preto je v tejto časti Belgicka favoritom vo voľbách v roku 2014. Tie minulé spred dvoch rokov pritom vyhrala so ziskom 28 percent hlasov. Strana sa však odmietla zúčastniť na rokovaniach o vytvorení vlády, ktorá vznikla až viac ako 500 dní po voľbách pod vedením súčasného premiéra Elia Di Rupa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok