Nový čínsky prezident varoval v Moskve pred zasahovaním do vnútorných záležitostí

TASR
23.3.2013 14:21

Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval v prejave v Moskve pred zahraničným zasahovaním do záležitostí iných krajín. Vyslal tým signál Západu a vyslovil odkaz, ktorý často opakuje ruský prezident Vladimír Putin.

Nový čínsky prezident varoval v Moskve pred zasahovaním do vnútorných záležitostí
SITA

Líder v príhovore študentom tiež povedal, že Čína a Rusko poskytujú strategickú rovnováhu vo svete, čo bola jasná narážka na obavy z narastajúceho vplyvu USA v Ázii. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP. Rusko a Čína ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN s právom veta sa často v diplomacii spájajú, aby otupili vplyv USA a ich spojencov z NATO. Obe krajiny už spoločne zablokovali tri návrhy rezolúcií zameraných proti Sýrii.

"Musíme rešpektovať právo každej krajiny na svete nezávisle si zvoliť vlastnú cestu vývoja a stavať sa proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí ostatných krajín," povedal čínsky líder Si Ťin-pching študentom v zaplnenej sále na prestížnom Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Čínsky prezident predniesol príhovor deň po tom, čo sa stretol s Putinom na svojej prvej zahraničnej ceste od zvolenia do úradu. Tento výber zahraničnej cesty podľa oboch prezidentov zdôrazňuje, že medzi Ruskom a Čínou ide o "strategické partnerstvo".

"Silné čínsko-ruské vzťahy nie sú len odpoveďou na naše záujmy, ale slúžia tiež ako dôležitá, spoľahlivá záruka, že sa zachová medzinárodná strategická rovnováha a mier," uviedol Si. Dodal, že počas piatkových rozhovorov s Putinom sa "dohodli na posilňovaní vzájomnej podpory". Čínsky prezident sa má dnes ešte stretnúť s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Putin, ktorý začal vykonávať šesťročné funkčné obdobie vlani v máji, často kritizuje zahraničné zasahovanie do záležitostí suverénnych štátov.

Rusko a Čína odolávajú západným výzvam, aby vyvíjali tlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada smerujúci k ukončeniu dvojročnej občianskej vojny, počas ktorej zahynulo už vyše 70.000 ľudí. Obe krajiny kritizovali NATO za bombardovanie, ktoré pomohlo povstalcom zvrhnúť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, a zastávajú aj rovnaký postoj pri hlasovaniach v Bezpečnostnej rade OSN o jadrových programoch Iránu i Severnej Kórey.

Čínu aj Rusko hnevá kritika zo strany Spojených štátov a Európskej únie za to, že porušujú ľudské práva.
Putin uviedol v dekréte o zahraničnej politike, ktorý vydal na začiatku svojho nového funkčného obdobia, že Rusko sa bude brániť proti pokusom využiť ľudské práva ako zámienku pre zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí. Ruská vláda preto podnikla tvrdé zásahy proti mimovládnym organizáciám, ktoré sú financované zahraničím. Z Ruska odcestuje čínsky prezident Si Ťin-pching do Tanzánie, Konžskej republiky a Juhoafrickej republiky (JAR), kde sa má na budúci týždeň znovu stretnúť s Putinom na summite zoskupenia rozvíjajúcich sa krajín BRICS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok