Ruský diakon potrestaný za Pussy Riot chce azyl v Česku

TASR
23.3.2013 14:17

Ruský pravoslávny diakon Sergej Baranov upútal pozornosť svetových médií vlani v lete, keď patriarchovi Kirillovi poslal protestný list kvôli prísnemu rozsudku nad členkami kontroverznej punkrockovej skupiny Pussy Riot. Po tom, ako ho podporil český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (TOP 09), rozhodol sa odísť do Českej republiky. Teraz čaká v Prahe, či mu udelia azyl.

Ruský diakon potrestaný za Pussy Riot chce azyl v Česku
SITA

Informovala o tom dnes spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Baranov zo stredoruského mesta Tambov napísal vlani protestný list patriarchovi ruskej pravoslávnej cirkvi: "Byť v jednej cirkvi s klamármi, chamtivcami a pokrytcami je mňa z etického hľadiska neprijateľné." Oznámil tiež "úplné a bezpodmienečné prerušenie vzťahov s ruskou pravoslávnou cirkvou". Jeho ojedinelý krok okamžite rozpútal vlnu reakcií.

Reportér ruských novín Novaja Gazeta v článku potom opísal, ako sa po zverejnení listu začali o duchovného zaujímať najvyšší predstavitelia regiónu, cirkvi a tiež príslušníci ruskej tajnej služby FSB. V septembri sa konal v Tambove cirkevný súd, na ktorý diakon odmietol prísť a ktorý mu zrušil vysvätenie.

Tlak úradov na bývalého duchovného údajne veľmi zosilnel, keď štyridsiatnika Baranova pozvala česká ambasáda v Moskve, aby si prišiel prevziať list od ministra Schwarzenberga. Ten Baranovovi napísal: "Súhlasím s vaším názorom, že súd škodí tvrdosťou udeleného trestu za to, čo je skôr prečinom, obrazu Ruska vo svete. Za vašu odvahu vám vyjadrujem hlboký rešpekt."

Pri návrate z Moskvy do Tambova si s ním do kupé vlaku sadli dvaja policajti a zostali tam, kým nevystúpil. Celú cestu ho údajne vyzývali na rozhovor alebo na návštevu jedálneho vozňa. Podľa jeho slov mu nadránom zablokovali obe SIM karty. Doma navyše zistil, že sa mu ktosi dostal do e-mailu a profilu na Facebooku. V období čečenskej vojny sa ho vraj agenti FSB pokúsili naverbovať, aby sa ako znalec islamu infiltroval do moslimského prostredia.

Ponuka prišla aj o niekoľko rokov a zakaždým ju odmietol, čo mu údajne prinieslo komplikácie v jeho cirkevnej kariére. Kauza Pussy Riot preňho predstavovala definitívny dôkaz: Kremeľ a cirkev sú spojené nádoby. Bývalý diakon uviedol novinárom českého denníka Právo, že ak dostane v Prahe azyl, chce vstúpiť do kláštora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok