Pápež vyzýva na zintenzívnenie dialógu s moslimami

SITA
22.3.2013 18:00

Pápež František v piatok vyzval rímskokatolícku cirkev, aby "zintenzívnila" svoj dialóg s moslimami a neveriacimi, pričom tiež odsúdil "duchovnú biedu" rozvinutého sveta.

Pápež vyzýva na zintenzívnenie dialógu s moslimami
SITA

"Je dôležité zintenzívniť dialóg medzi rôznymi náboženstvami, a mám tým na mysli obzvlášť dialóg s islamom," povedal nový pontifik v rámci príhovoru adresovaného zahraničným veľvyslancom vo Vatikáne.

"Je taktiež dôležité zvýšiť otvorenosť voči neveriacim, aby nezhody, ktoré nás rozdeľujú a poškodzujú, nikdy nemohli prevažovať nad túžbou budovať úprimné priateľské putá," pokračoval František s tým, že v súlade s pomenovaním svojho postu chce "budovať mosty spájajúce všetkých ľudí".

Rodák z argentínskeho Buenos Aires pritom pripisuje dialógu medzi "miestami a kultúrami vzdialenými ďaleko od seba" veľký význam, čo dáva do súvisu s vlastným pôvodom z rodiny talianskeho prisťahovalca.

Pápež sa v príhovore venoval aj odkazu svojho predchodcu Benedikta XVI., ktorý počas pontifikátu bojoval proti rastúcemu sekularizmu v Európe. "Je to práve duchovná bieda našej doby, čo obzvlášť vážne postihuje takzvané bohaté krajiny," tvrdí pápež, podľa ktorého tento problém "ohrozuje spolunažívanie národov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok