Lajčák: Postaviť sa za Grécko počas krízy bolo správnym rozhodnutím

SITA, TA3
21.3.2013 22:39

Slovensko-grécke bilaterálne vzťahy sú na výbornej úrovni. Zhodli sa na tom šéfovia diplomacií Slovenska a Grécka Miroslav Lajčák a Dimitris Avramopulos. Diplomati hovorili o solidarite v rámci Európskej únie, či o výsledkoch európskej pomoci Grécku.

Šéf slovenskej diplomacie MiroslavLajčák je rád, že Slovensko sa Grécku neotočilo chrbtom, keď mu bolo najťažšie, ale dokázalo svoju solidaritu. "Slovensko dokázalo, že stojíme na strane Grécka, keď to bolo treba demonštrovať, a dnes tie informácie, ktoré prichádzajú, ukazujú, že to bolo dobré rozhodnutie, že grécka vláda veľmi zodpovedne plní svoje záväzky," vyhlásil Lajčák po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Grécka Dimitrisom Avramopoulosom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska.

O solidarite hovoril po stretnutí šéfov diplomacie aj Avramopoulos. "Naša európska rodina má určité princípy a jedným z nich je solidarita. Práve s pomocou solidarity sa z krízy dostaneme a budeme silnejší, spoločne naše trhy urobíme konkurencieschopnejšími," povedal grécky minister. Grécka vláda aj obyvatelia jeho krajiny robia podľa jeho slov všetko pre to, aby ich hospodárstvo opätovne naštartovali a aby sa Grécko stalo konkurencieschopným. "Každý Grék si uvedomuje príspevok a pomoc slovenských ľudí. My urobíme všetko, aby príspevok slovenských ľudí a obete, ktoré prinášajú naši ľudia, nevyšli nazmar," zdôraznil Avramopoulos.

Cieľom návštevy gréckeho ministra v Bratislave bolo tiež vniesť nový impulz do vzájomných slovensko-gréckych vzťahov, posilniť a oživiť politický dialóg. Ako povedal Lajčák, stretnutie na úrovni predsedov vlád a prezidentov sa neuskutočnilo od roku 2008 a šéf gréckej diplomacie bol na Slovensku naposledy pred tromi rokmi. To podľa Lajčáka nie je úplne v poriadku. Ministri sa teda dohodli, že politický dialóg na najvyššej úrovni posilnia. "Moja návšteva naštartováva novú etapu vzťahov," dodal Avramopoulos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok