Pápež odslúži omšu na Zelený štvrtok vo väznici pre mladistvých

TASR, TA3
21.3.2013 15:09

Pápež František odslúži na budúci týždeň omšu namiesto baziliky vo Vatikáne alebo v Ríme v kaplnke rímskej väznice pre mladistvých. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje Vatikánu.

Pápež odslúži omšu na Zelený štvrtok popoludní vo väznici Casal del Marmo určenej pre mladistvých. Väznica sa nachádza na predmestí Ríma. Počas bohoslužby František umyje a pobozká nohy 12 veriacim, čím sa pripomína gesto pokory Ježiša Krista voči 12 apoštolom v predvečer svojej smrti.

Všetci predchádzajúci pápeži celebrovali omšu v Zelený štvrtok v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne alebo v rímskej Bazilike sv. Jána v Lateráne, píše Reuters. Vatikánski hovorcovia uviedli, že si nespomínajú na príležitosť, keď sa omša konala niekde inde okrem týchto dvoch bazilík.

V čase pôsobenia Jorgeho Maria Bergoglia vo funkcii argentínskeho arcibiskupa často dochádzalo k tomu, že celebroval omše vo väznici, nemocnici alebo v domovoch pre dôchodcov či chudobných.

Omša na Zelený štvrtok je jednou z mnohých bohoslužieb tzv. Svätého alebo Veľkého týždňa, ktorý sa pre katolíkov tento rok začína Kvetnou nedeľou 24. marca a končí Veľkonočnou nedeľou 31. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok