Vodca Kurdov vyhlásil prímerie

SITA, TA3
21.3.2013 13:03

Uväznený vodca Kurdov Abdullah Öcalan vyhlásil prímerie a bojovníkom Kurdskej strany pracujúcich (PKK) nariadil, aby opustili územie Turecka. Zbrane musia podľa Öcalana utíchnuť a k slovu sa musí dostať politika.

Vodca Kurdov vyhlásil prímerie
SITA

“Je to začiatok novej éry,” napísal líder PKK v liste z väzenia, ktorý prečítali v meste Diyarbakir davu asi 250 000 ľudí. Jednostranné prímerie bolo vyhlásené v rámci osláv kurdského Nového roku. Turecká vláda Öcalanove vyhlásenie privítala. “Je to jazyk mieru, no teraz ho chceme vidieť aj v praxi,” reagoval minister Muammer Güler.

Öcalan, ktorý si odsluhuje doživotný trest za ozbrojený boj za nezávislosť Kurdov, o tomto kroku rokoval od konca minulého roka so zástupcami tureckej tajnej služby. Vyhlásenie prímeria bude skúškou vplyvu Öcalana na svojich spolubojovníkov aj po rokoch väzenia. Predchádzajúce štyri prímeria zlyhali, takže mnohí sa k novej iniciatíve stavajú skepticky. V prípade úspechu by však mohlo prímerie znamenať ukončenie konfliktu, ktorý si od roku 1984 vyžiadal viac než 45 000 obetí.

Po vyhlásení prímeria by sa mali bojovníci PKK stiahnuť do svojich základní na severe Iraku, ktoré doteraz používali ako odrazový mostík na útoky na tureckej pôde. Turecká vláda už sľúbila, že tých povstalcov, ktorí sa rozhodnú opustiť krajinu, nebude prenasledovať. Kurdi od vlády očakávajú udelenie širších menšinových práv, prepustenie tisícov väzňov zadržiavaných za spojenie s PKK a ústavné zmeny, ktoré odstránia prekážky na vyučovanie v kurdskom jazyku a posilnia regionálnu a menšinovú administratívu.

PKK považuje Ankara ako aj väčšina medzinárodného spoločenstva za teroristickú skupinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok