Pápež robí starosti svojej ochranke, často opúšťa papamobil

SITA
20.3.2013 10:47

Pápež František je v úrade len niekoľko dní, členom svojej ochranky však už teraz spôsobuje problémy. Naposledy tak urobil v utorok, keď sa v otvorenom "papamobile" previezol po Námestí svätého Petra.

Pápež robí starosti svojej ochranke, často opúšťa papamobil
SITA

Pápež sa osobne zastavoval pri veriacich, podával im ruky a bral si na ruky ich deti. Podobnú prax pritom vatikánska ochranka zakázala ešte v roku 1981 vtedajšiemu pápežovi Jánovi Pavlovi II po tom, ako ho postrelili. Za útokom stál turecký extrémista Mehmet Ali Agca. Incident síce Ján Pavol II. prežil, Vatikán však vtedy zaviedol nové bezpečnostné pravidlá a zakázal mu jazdu v otvorenom papamobile.

Podľa amerického denníka USA Today, ktorý sa tejto téme venuje vo svojom utorkovom vydaní, chceli obľúbeného poľského pápeža zavraždiť celkovo štyrikrát. Vatikán o podobných záležitostiach verejne neinformuje, je však zjavné, že pokus o atentát na Jána Pavla II. vyvolal rapídne zvýšenie bezpečnostných opatrení.

"Bezpečnosť sa stala prvoradou," cituje USA Today jedného z oslovených analytikov. Experti údajne Františkovi radia, aby sa vyhýbal priamemu kontaktu s ľuďmi. "Ale ak sa chce zastaviť a požehnať niekomu, alebo pobozkať dieťa, je to pápež a nemôžu mu v tom zabrániť," dodáva denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok