Výrobca áut BMW uvažuje o výrobe na Slovensku

TASR
20.3.2013 09:20

Na Slovensku môže vyrásť závod už pre štvrtú automobilku. O Slovensko sa v prípade rozširovania svojich výrobných kapacít zaujíma nemecký koncern BMW. Informujú o tom dnešné Hospodárske noviny.

Výrobca áut BMW uvažuje o výrobe na Slovensku

Denník cituje člena predstavenstva BMW Iana Robertsona, ktorý denníku potvrdil, že jednu zo svojich nových tovární chce koncern postaviť vo východnej Európe a Slovensko je jednou z možností. Ešte vlani pritom automobilka dementovala informácie o tom, že by takýto podnik na Slovensku mohol vzniknúť. Situácia sa však zmenila. "Registrujeme tento záujem," potvrdil pre HN hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Výška investície zatiaľ nie je známa. Podľa informácií HN by sa mala pohybovať okolo jednej miliardy eur. Akú štátnu pomoc by automobilka mohla od Slovenska dostať, ministerstvo hospodárstva neuviedlo.
Konkurentmi Slovenska v boji o nemeckú investíciu sú podľa HN Česko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvátsko.

Podľa zástupcov koncernu bude vo výbere hrať hlavnú úlohu otázka kvality dodávateľov. Analytici, ktorých HN oslovili, sa zhodujú, že Slovensko je vo výbere vážnym kandidátom. Jeho výhodou je lacná a pritom kvalifikovaná pracovná sila s najvyššou produktivitou práce v strednej Európe, blízkosť kľúčových trhov i pozitívne skúsenosti automobiliek, ktoré tu už pôsobia. Analytici sa tiež zhodujú v tom, že pre slovenskú ekonomiku by mal príchod štvrtej automobilky pozitívny vplyv.


Ak by si automobilka napokon naozaj vybrala Slovensko, závod by mal podľa Hospodárskych novín vyrásť zrejme na východe krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok