Obama prišiel do Izraela, rokovať bude aj s Palestínčanmi

TA3, SITA
20.3.2013 07:13

Uvidíte Izrael minulý, súčasný aj budúci a stretnete sa s jedným z najkreatívnejších národov sveta. Týmito slovami privítal amerického prezidenta vo svojej krajine premiér Benjamin Netanjahu. Barack Obama priletel do Izraela vôbec po prvý raz od svojho nástupu do úradu v roku 2009.

Americký prezident Barack Obama pricestoval na trojdňovú historickú návštevu Izraela a Palestíny, kam zavíta vôbec po prvý raz od nástupu na čelo Bieleho domu spred viac ako štyroch rokov. Vzťahy medzi ním a staronovým izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sú však dlhodobo napäté pre stagnujúci blízkovýchodný mierový proces, ktorý brzdí pokračujúca výstavba na Západnom brehu a najmä vo východnom Jeruzaleme.

Obamova návšteva má za cieľ položiť základy pre obnovenie rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktorí sa dlhé desaťročia nevedia dohodnúť na administratívnom usporiadaní sporných území.

Obama absolvuje návštevu izraelských vojenských zariadení, ktoré vznikli s americkou podporou. Pokračovať bude rokovaním s prezidentom Šimonom Peresom a jeho pracovný program ukončí večerné rokovanie s Netanjahuom a následná tlačovka.

Vo štvrtok bude jeho oficiálny program pokračovať návštevou jeruzalemského múzea a následne sa presunie do Rámalláhu na Západný breh. Rodák z Honolulu tam absolvuje rokovanie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a prihovorí sa verejnosti. Deň ukončí oficiálnou večerou s Peresom. V piatok príde do Betlehema, po ktorého návšteve odletí do Jordánska.

Obamovu historickú návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, pričom iba v Jeruzaleme bude rozmiestnených 15-tisíc policajtov a ďalších 5-tisíc bude v pohotovosti. Obdobné opatrenia podnikli izraelské úrady naposledy počas návštevy Obamovho predchodcu v úrade, Georgea W. Busha. Mesto zároveň vyzdobilo ulice centra izraelskými a americkými vlajkami.

Rozhovor s Jozefom Klavcom  z Katedry politológie Filozofickej fakulty UK

O súčasnej situácii v Izraeli informuje Jana Machatová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok