Peniaze na mzdy môžu školy presunúť na prevádzku

TASR
19.3.2013 14:17

Päť percent prostriedkov z balíka určeného na platy budú môcť školy od 1. mája tohto roka presunúť na prevádzku.

Peniaze na mzdy môžu školy presunúť na prevádzku
SITA

Presun peňazí bude môcť prebehnúť len vo výnimočných prípadoch na žiadosť riaditeľa a po súhlase zriaďovateľa. Išlo by napríklad o pokazenie vykurovania či elektriny. Poslanci dnes totiž odobrili pozmeňujúci návrh poslanca Juraja Blanára, ktorý predložil k vládnemu zákonu o uznávaní odborných kvalifikácií. Mestám, obciam či samosprávnym krajom tiež návrh umožní, aby mohli päť percent z normatívu určeného na platy presúvať medzi školami, ktoré zriaďujú.

Blanár, ktorý je zároveň šéfom Žilinského samosprávneho kraja, hovorí, že návrh zažehná prepúšťanie učiteľov. Podľa nariadenia vlády, ktoré platí od nového roka, totiž zriaďovatelia nemôžu prerozdeľovať 10 percent mzdového normatívu medzi školami, a tým mali niektoré školy nadbytok, iné nedostatok. Peniaze na platy navyše už nemôžu ísť na prevádzku. Vláda toto opatrenie učiteľom počas štrajku ponúkla ako ústupok, ktorý im mal priniesť vyššie platy. "Na rokovaniach Združenie miest a obcí Slovenska deklarovalo, že asi 1000 pedagógov na základných školách je ohrozených," povedal Blanár. Okrem toho by o miesto mohlo prísť päť až 10 učiteľov na 240 stredných školách.

Opozícii sa nepozdáva, že Smer-SD predložil pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorý s financovaním škôl nesúvisí. Vládny návrh, prostredníctvom ktorého Blanár presadil svoj pozmeňujúci návrh, umožní, že uznávanie dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií získaných v zahraničí bude od júna ľahšie. Martin Poliačik zo SaS nesúhlasil, aby sa vzhľadom na Blanárov pozmeňujúci návrh o novele hlasovalo. Chcel, aby sa na právnu normu aj s pozmeňujúcim návrhom pozrel opäť parlamentný výbor. Plénum to však odmietlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok