Nadalov skvelý comeback, tretíkrát v kariére vyhral v Indian Wells

TASR, TA3
18.3.2013 07:20

Rafael Nadal sa stal tretíkrát v kariére víťazom dvojhry na turnaji ATP v kalifornskom Indian Wells. Vo finále si ako nasadená päťka poradil so sedmičkou "pavúka" Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom za 2:29 h v troch setoch 4:6, 6:3, 6:4.

Pre sedemnásobného víťaza Roland Garros to bolo v nedeľu jubilejné 600. víťazstvo na okruhu ATP. Túto métu dosiahol z aktívnych hráčov iba grandslamový rekordér Švajčiar Roger Federer.

Nadal viedol v úvode duelu s del Potrom 3:0. Argentínčanovi sa však rovnako ako v semifinále proti svetovej jednotke Srbovi Novakovi Djokovičovi podaril obrat, prvý set vyhral 6:4 a v druhom po rýchlom brejku odskočil súperovi na 2:0.

V ďalších minútach ale dominoval Nadal, ktorý sa po polročnej prestávke zavinenej zranením kolena opäť dostáva do skvelej formy. Španiel predtým vyhral antukové turnaje v Sao Paulu i Acapulcu, podujatie v Indian Wells bolo jeho prvým súťažným vystúpením na harde po takmer ročnej pauze.

Nadal po triumfe v Kalifornii žiaril spokojnosťou. "Pred začiatkom turnaja som ani nesníval o tom, že v Indian Wells môžem vyhrať, už postup do štvrťfinále by som považoval za úspech. Som veľmi, veľmi šťastný a plný emócii. V posledných siedmich mesiacoch sa toho stalo veľmi veľa. Je skvelé, že teraz držím v ruke túto cennú trofej, lepší comeback na tvrdom povrchu som si ani nemohol želať. Na ceste k titulu som zdolal troch hráčov z Top 10, čo si veľmi cením. V úvode finálového zápasu som hral vynikajúco, del Potro však potom zvýšil agresivitu a začal mať navrch. Od stavu 0:2 v druhom sete som zmenil taktiku, upokojil som sa a spomalil hru. Zlepšil som pohyb na dvorci, čo bol kľúč k úspešnému obratu. Od toho momentu som opäť začal predvádzať fantastický tenis," povedal pre akreditované médiá Nadal, ktorý sa pár hodín po triumfe v Indian Wells odhlásil z ďalšieho významného hardového podujatia v Miami.

Jedenásťnásobný grandslamový šampión si chce podľa vlastných slov trochu oddýchnuť a načerpať nových síl pred antukovou sezónou. "Za posledných päť týždňov som odohral štyri náročné turnaje. Lekári mi odporučili, aby som sa vrátil domov a dal si niekoľkotýždňovú pauzu. Potrebujem získať viac sily v kvadricepse ľavej nohy a oddýchnuť si pred náročnou antukovou sezónou, ktorú odštartujem v apríli v Monte Carle. Potom ma čakajú turnaje v Barcelone, Ríme, Madride a Roland Garros v Paríži," dodal Nadal.

Del Potro po finálovej prehre v Indian Wells zložil Nadalovi kompliment. "Rafa si zaslúžil vyhrať. Poslednú hodinu zápasu predvádzal neuveriteľný tenis. Držal ma ďaleko za základnou čiarou a súkal jeden winner za druhým. Mal som v nohách dva ťažké trojsetové duely s Andym Murraym a Novakom Djokovičom, na to sa však nechcem vyhovárať. Finále je vždy finále, sú to špecifické zápasy, ktoré vám dodávajú veľa energie. Myslím si, že moje telo bolo ok, Rafa však hral v druhej polovici druhého setu a v treťom dejstve lepšie, preto vyhral. Je obdivuhodné, ako sa dokázal po zranení vrátiť. Svedčí to nielen o jeho veľkom talente, ale aj o obrovskej mentálnej sile," povedal víťaz US Open z roku 2009.

dvojhra - finále:
Rafael Nadal (5-Sp.) - Juan Martin del Potro (7-Arg.) 4:6, 6:3, 6:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok