Sagan takmer vyhral klasiku Miláno - San Remo, v cieli ho predbehol Ciolek

SITA, TA3
17.3.2013 18:43

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v prvej tohtoročnej klasike Miláno - San Remo 2. miesto. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Cannondale bol blízko k prvému víťazstvu na niektorom z veľkých jednodňových pretekov, ale na cieľovej páske ho prešpurtoval Nemec Gerald Ciolek.

Na 3. mieste skončil Švajčiar Fabian Cancellara. V náročných poveternostných podmienkach a veľkej zime sa víťazstvo Cioleka nečakalo. Jazdec tímu MTN-Qhubeka potvrdil svoje šprintérske kvality, išiel takticky, držal sa najmä Sagana a keď zvládol aj všetky kopce na trati, v posledných metroch udrel.

Sagan si do svetového rebríčka UCI vybojoval 80 bodov, celkovo ich má už 92 a bude mu patriť pozícia v elitnej desiatke. Najdlhšiu klasiku v kalendári výrazne ovplyvnilo počasie, pre ktoré prišla o 47 km. Organizátori museli z itinerára vynechať stúpanie na Passo del Turchino i kopec La Manie.

Cyklisti sa dostali na 117. km a rozhodcovská jury preteky zastavila. Na 163. kilometri sa pelotón presunul tímovými autobusmi. Cyklisti prestávku využili aj na napísanie odkazov na sociálne siete. "Pekná prestávka na kávu počas Miláno - San Remo," podelil sa na Twitteri Peter Sagan. "Sneží, mohli by sme absolvovať aj biatlon. Ak áno, môžem strieľať ako prvý?" pýtal sa zasa Holanďan Koen de Kort.

V čase prerušenia bola vpredu šesťčlenná skupina, v ktorej boli Maxim Belkov, Lars Bak, Filippo Fortin, Diego Rosa, Matteo Montaguti a Pablo Lastras. Šestica mala aj jedenásťminútový náskok, po reštarte sa pelotón vydal na zvyšných 130 km za nimi o 7:10 min. Viacerí jazdci už na nový štart nenastúpili a zostali v tímových autobusoch. Únik sa definitívne skončil 30 km pred cieľom.

Záverečné stúpania preriedili pelotón, kde si všetko strážil Peter Sagan. Pri zjazde z Cipressa zaútočil majster sveta Philippe Gilbert, následne sa 15 km pred cieľom vpredu objavila trojica Ian Stannard, Sylvain Chavanel a Eduard Vorganov. V stúpaní na posledný vrchol dňa Poggio sa hlavná skupina definitívne roztrhala, keď ako prvý nastúpil Sagan a začal stíhať vtedy už vedúce duo Stannard, Chavanel.

Záver už bol taktický súboj šestice jazdcov, Peter Sagan sa 1,5 km pred finišom pokúsil o nástup, okamžite ho však zachytil Cancellara. Slovák viedol ešte 50 metrov pred cieľom, ale pred páskou ho prešprintoval Ciolek. "Dnes to bola pre mňa veľká šanca, v môj prospech hralo veľa vecí. Keď už som zostal vpredu, vedel som, že môžem uspieť. Musím sa poďakovať celému tímu za podporu počas celého dňa," povedal v prvom televíznom rozhovore Ciolek.

Výsledky - cyklistické preteky Miláno - San Remo:
1. Gerald Ciolek (Nem.) MTN - Qhubeka 5:37:20 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack Leopard, 4. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Luca Paolini (Tal.) Kaťuša, 6. Ian Stannard (V. Brit.) Sky všetci čas ako víťaz

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok