Minulý rok sme lákali Rusov či Číňanov

TASR
16.3.2013 17:54

Dovolenkári z východných krajín navštevovali Slovensko v minulom roku v hojnom počte. Historicky najvyššia návštevnosť sa zaznamenala pri turistoch z Číny, Indie, Ruska a Ukrajiny.

Minulý rok sme lákali Rusov či Číňanov
SITA

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré spracovala Slovenská agentúra pre cestovný ruchu (SACR).
"Východné trhy majú obrovský potenciál v oblasti cestovného ruchu," skonštatovala manažérka pre komunikáciu a PR aktivity SACR Zuzana Nemcová.
Celkovo pritom návštevnosť Slovenska v minulom roku oproti roku 2011 vzrástla o 7 %. Napríklad počty turistov z Českej republiky vlani stúpli medziročne o 2,9 %, dovolenkárov z Maďarska pricestovalo na Slovensko o 1,5 % a z Nemecka o 1,8 % viac.
Výraznejšie stúpol napríklad aj počet dovolenkárov z Veľkej Británie, a to o 18,2 %. Podľa SACR tomu pomohli napríklad Letné olympijské hry v Londýne. Naopak, klesal počet poľských návštevníkov na Slovensku a to o 4,8 %.

Počty domácich návštevníkov v minulom roku oproti roku 2011 stúpli o 8,8 %. "Celkovo si domácu dovolenku zvolilo vlani 2,2 milióna Slovákov," vyčíslila Nemcová.
Napriek tomu, že počet návštevníkov vo všeobecnosti stúpa a rovnako aj počet prenocovaní v roku 2012 vzrástol, v dlhodobom horizonte sa podľa SACR skracuje priemerná dĺžka pobytu. "Do veľkej miery je to ovplyvnené súčasnými trendmi na medzinárodnom trhu cestovného ruchu, keď cestovatelia uprednostňujú krátkodobejšie dovolenkové pobyty," zhodnotila Nemcová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok