Pápež František si želá chudobnú cirkev pre chudobných

TA3, TASR
16.3.2013 12:37

Pápež František sa dnes na stretnutí s novinármi vo Vatikáne vyjadril, že chce "chudobnú cirkev, pre chudobných". František je hlavou katolíckej cirkvi s 1,2 miliardami veriacich, pripomína britská spravodajská stanica BBC.

Pápež uviedol, že si zvolil meno František po sv. Františkovi z Assisi, ktorý zastupoval "chudobu a mier".
Novinárom povedal, že cirkev má ako každá iná inštitúcia "cnosti a hriechy" a vyzval ich, aby sa sústredili na "pravdu, láskavosť a krásu".

Uviedol, k prijatiu mena František ho inšpiroval brazílsky kolega, ktorý ho vo chvíli, keď oznámili, že ho zvolili za pápeža, objal a pošepkal mu "nezabudni na chudobných". Okamžite mu podľa vlastných slov zišiel na um sv. František z Assisi, taliansky zakladateľ františkánskeho rádu. Vatikán dnes oznámil, že pápež František navštívi svojho predchodcu Benedikta XVI. v Castel Gandolfe budúcu sobotu (23. marca).

Benedikt XVI. odstúpil 28. februára ako prvý pápež po 600 rokoch, pripomína agentúra AP. Pápeža Františka zvolili kardináli v stredu. František sa tiež stretne s argentínskou prezidentkou Cristinou Kirchnerovou, ktorú kritizoval za jej liberálne opatrenia. Zíde sa s ňou v utorok (19.3.) pred svojou inauguračnou omšou.

Pozrite si kompletný záznam stretnutia pápeža s novinármi:

Atmosféru stretnutia s novinármi nasával aj náš reportér Martin Linhart:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok