Euroskupina predĺži Írsku a Portugalsku splatnosť záchranných úverov

TA3
16.3.2013 11:38

Ministri financií eurozóny sa dohodli, že poskytnú Írsku a Portugalsku viac času na splatenie záchranných úverov a pomôžu im tak pri úplnom návrate na finančné trhy. Informovala o tom agentúra DPA.

Euroskupina predĺži Írsku a Portugalsku splatnosť záchranných úverov

"Euroskupina sa rozhodla podporiť snahy Írska a Portugalska o úplný návrat na finančné trhy a úspešné vystúpenie zo záchranných programov," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení na záver rokovania neformálneho združenia ministrov financií eurozóny (Euroskupiny), ktoré sa skončilo dnes ráno.

Írsko by malo vyčerpať poslednú splátku zo záchranného úveru koncom tohto roka a Portugalsko začiatkom budúceho roka. Obe krajiny sú považované za vzorový príklad pre ostatné zadlžené štáty. Dôsledne totiž dodržiavajú všetky podmienky úverov, ktoré im poskytli partneri v eurozóne a Medzinárodný menový fond.
Ďalšie detaily o dodatočnej pomoci obom štátom zatiaľ nie sú známe. Predstavitelia Írska v predchádzajúcich dňoch naznačili, že by uvítali, keby im partneri v eurozóne predĺžili splatnosť úveru o 15 rokov tak, ako vlani Grécku.

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem však povedal len toľko, že veritelia budú v nasledujúcich týždňoch pracovať na návrhu ďalšej pomoci Írsku a Portugalsku, ktorý predložia ministrom financií eurozóny pravdepodobne na najbližšej, aprílovej schôdzi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok