Predsedom SaS ostáva Richard Sulík

TA3, TASR, SITA
16.3.2013 11:12

Členovia SaS v sobotu na kongrese strany v Prešove zvolia predsedu, ktorý stranu povedie najbližšie obdobie. Na funkciu sú dvaja kandidáti - súčasný predseda Richard Sulík a jeho vyzývateľ Jozef Kollár, ktorý bol v minulom volebnom období predsedom poslaneckého klubu strany.

Rozhovor so staronovým predsedom strany Sloboda a solidarita

Richard Sulík zostáva na čele SaS. Na ďalšie štyri roky ho do funkcie zvolilo 134 liberálov, ktorí mu v dnešnej tajnej voľbe na kongrese strany v Prešove dali svoj hlas. Sulíkovho vyzývateľa Jozefa Kollára volilo 121 členov SaS. Strana má necelých 300 členov.
Sulík bezprostredne po vyhlásení výsledkov na tlačovej besede uviedol, že verejnosť mala možnosť v posledných mesiacoch zažiť niečo, čo na slovenské pomery nie je obvyklé a to skutočnú otvorenú volebnú kampaň, teda boj o post predsedu strany.

„Myslím si, že tento boj sme obaja zvládli so cťou. Som veľmi rád a ďakujem členom, že mi vyjadrili opätovne dôveru na ďalšie štyri roky. Moje najbližšie kroky ako nového predsedu budú, že chcem si s Jozefom (pozn. red. Kollárom) sadnúť, chcem sa s ním dohodnúť aké zmeny budeme robiť,“ povedal novozvolený predseda.
Dodal, že s niektorými zmenami, ktoré navrhoval jeho protikandidát súhlasí a tam sa bude usilovať s ním nájsť spoločnú reč.
„Myslím si, že je veľmi dôležité, že SaS napriek tomuto otvorenému boju asi ako by to malo v demokratických stranách byť, tak napriek tomu je jednotnou stranou. Tie vzťahy medzi ľuďmi sú veľmi dobré,“ povedal Sulík.
Sulíkov protikandidát vo voľbách Jozef Kollár víťazovi zablahoželal. Konštatoval, že rešpektuje výsledok tejto voľby a doplnil, že na kongrese sa dnes zúčastnilo 257 členov a všetci hlasovali.
„Môžem potvrdiť, že tá kampaň ktorá sa začala v decembri bola na slovenské pomery skutočne korektná a slušná, za čo chcem poďakovať členom SaS z jedného aj z druhého tábora,“ doplnil Kollár.

Predsedu volí stranícky kongres na štyri roky. Funkčné obdobie sa dosluhujúcemu šéfovi končí zvolením nového predsedu na riadnom kongrese. Strana bola zaregistrovaná na ministerstve v roku 2009, za šéfa si určila Sulíka. V roku 2010 získala v parlamentných voľbách 12,14 percent, stala sa súčasťou vlády Ivety Radičovej. Tá padla, keďže SaS a pár poslancov Obyčajných ľudí a OKS nezahlasovali za trvalý euroval. Hlasovanie o ňom bolo spojené s hlasovaním o dôvere vláde.
Nasledovali predčasné parlamentné voľby (marec 2012), v ktorých liberáli získali 5,88 percent. Svoju úlohu na výsledku zohrala aj kauza Sasanka, v ktorej účinkoval Sulík s podnikateľom z mafiánskych zoznamov Mariánom Kočnerom. Sulík po tomto volebnom výsledku nechal na straníckom kongrese hlasovať o dôvere voči jeho osobe. Tú aj získal. Sulíka vtedy podporilo 75 percent prítomných delegátov, čo bolo 100 hlasov.

Na zvolenie Richarda Sulíka reagovali aj predstavitelia ostatných opozičných strán


Podpredseda kresťanských demokratov Pavol Abrhan verí, že novozvolený šéf liberálov Richard Sulík sa poučil z minulosti. "Blahoželám pánovi Sulíkovi k opätovnému zvoleniu. Tak ako pred kongresom SaS, tak ani teraz nebudem zaujímať stanovisko. Verím, že z toho minulého obdobia sa pán Sulík poučil a zohľadní v budúcnosti aj chyby, ktorých sa dopustil," uviedol v reakcii pre TASR Abrhan (KDH).
Predseda Mostu-Híd Béla Bugár do vnútorného rozhodnutia SaS hovoriť nechce. "Jednoznačne ale, aby sa lepšie spolupracovalo, musí sa aj pán Sulík naučiť robiť väčšie kompromisy," skonštatoval pre TASR s tým, že má na mysli napríklad situáciu ohľadne schvaľovania eurovalu, ktorá znamenala pád vlády Ivety Radičovej. Kompromisy sú podľa jeho slov potrebné na obidvoch stranách.
Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorý súboj u liberálov sledoval cez médiá, je presvedčený, že je vždy dobré, keď si členovia politickej strany môžu vybrať. "Rešpektujem vôľu členov SaS a býva dobrým zvykom nezasahovať medzi politickými stranami do vnútrostraníckych vecí, čiže túto zásadu sme držali a nekomentovali proces v priebehu voľby. V tejto chvíli môžem len zablahoželať pánovi Sulíkovi k znovuzvoleniu," reagoval pre TASR.
Skonštatoval, že SDKÚ-DS sa bude vždy usilovať o spoluprácu, ktorá bude na pragmatických základoch a v prospech občanov. "V ekonomických otázkach sme nikdy nemali ďaleko, záleží skôr od pohľadu nového vedenia SaS, ako sa bude pozerať na európsku perspektívu Slovenska, ktorá nás rozdeľovala," uzavrel s tým, že SDKÚ-DS je pripravená na spoluprácu so všetkými stredopravými stranami bez ohľadu na to, kto je ich predseda.
Richard Sulík zostáva na čele SaS. Na ďalšie štyri roky ho do funkcie zvolilo 134 liberálov, ktorí mu v dnešnej tajnej voľbe na kongrese strany v Prešove dali svoj hlas. Sulíkovho vyzývateľa Jozefa Kollára volilo 121 členov SaS. Strana má necelých 300 členov.

Sulík získal väčšinu v republikovej rade

Staronový predseda SaS Richard Sulík získal prevahu aj v Republikovej rade SaS. Rozhodli o tom delegáti na kongrese v Prešove. Delegáti okrem predsedu volili aj troch členov republikovej rady, ktorým sa končilo funkčné obdobie. Z trinásťčlenného orgánu, má podľa informácií agentúry SITA sedem na svojej strane Sulík.

Svoju pozíciu v republikovej rade obhájili poslanci NR SR Jozef Mihál a Martin Chren. Novým členom rady sa stal Vladimír Sloboda, ktorý nahradil podporovateľa Sulíkovho vyzývateľa Jozefa Kollára Jaroslava Suju.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok