Sulík ani Kollár nemienia v prípade neúspechu vo voľbe od liberálov odísť

TASR
15.3.2013 12:27

Kandidáti na predsedu SaS Richard Sulík ani Jozef Kollár nemienia v prípade svojho neúspechu vo voľbe šéfa odísť od liberálov. Pre TASR to povedali dnes, deň pred hlasovaním, ktoré rozhodne o tom, kto bude viesť liberálov nasledujúce štyri roky.

Sulík ani Kollár nemienia v prípade neúspechu vo voľbe od liberálov odísť
SITA

Voľba predsedu sa uskutoční preto, že Sulíkovi končí mandát. Konať sa bude v sobotu 16. marca na Kongrese v Prešove. Výsledky by mali byť známe popoludní.

"Keď nevyhrám, zostanem členom SaS. Budem naďalej vykonávať svoju poslaneckú prácu. Neodchádzam zo strany, nebudem zakladať novú stranu. Takže žiadne urazenecké odchody," uviedol pre TASR úradujúci líder Sulík. Potvrdil, že viac už ale za stranu kandidovať vo voľbách nebude. "Dokončím tento mandát poslanca a potom uvidím, čo ďalej," doplnil. Pred voľbou predsedu si verí. "Vyzerá to tak, že by som to mal vyhrať," poznamenal.

O odchode v prípade neúspechu nepremýšľa ani Kollár, ktorý počas vlády Ivety Radičovej pôsobil ako šéf poslaneckého klubu SaS. "Nechystám sa odísť," vyhlásil pre TASR. Neočakáva ani masívne odchody zo strany v prípade víťazstva jedného alebo druhého kandidáta. "Myslím si, že po kongrese sa situácia upokojí," poznamenal Sulíkov vyzývateľ.

Obaja kandidáti si želali férovú stranícku súťaž a sú radi, že taká aj bola. "Najviac si vážim, že prvýkrát v histórii Slovenska prebehla skutočná férová súťaž," povedal Kollár. Vo väčšine strán je podľa jeho slov voľba šéfa zvyčajne len divadlo. Dodal, že v demokratických subjektoch by mala prebiehať skutočná súťaž tak, ako v SaS.
V súvislosti s voľbou sa hovorí aj o prípadnom štiepení strany. Podpredseda SaS Ľubomír Galko nevie vylúčiť, že po zvolení Sulíka alebo Kollára dôjde k odchodom zo strany. Podpredseda poslaneckého klubu SaS Martin Poliačik neočakáva trieštenie klubu, odchody z vedenia, ani masívny odliv členov. Odchody nepredpokladá ani poslanec Juraj Droba, ktorý pripúšťa, že v súčasnosti môže byť atmosféra v strane vypätejšia ako obvykle. Dodal, že má záujem o to, aby strana bola čo najúspešnejšia v budúcich parlamentných voľbách a urobí pre to všetko.

Predseda Sulík sa ešte v decembri minulého roka priklonil k názorom komentátorov a politológov, že s Kollárom na čele môže skončiť SaS pod päťpercentnou hranicou, teda mimo parlamentu. Kollár vtedy reagoval tým, že Sulíkov argument volebného neúspechu SaS s Kollárom na čele pozná. Poznamenal, že Sulík už stranu takmer na päť percent raz dostal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok