Nezamestnaneckú dávku dostáva najviac ľudí od mája 2010

SITA
15.3.2013 11:08

Sociálna poisťovňa vyplatila vo februári dávku v nezamestnanosti takmer 46,7 tisíc osobám. Agentúru SITA o tom informoval hovorca poisťovne Peter Višváder. Ide o najvyšší počet poberateľov nezamestnaneckej dávky od mája 2010, kedy túto dávku dostalo vyše 46,7 tisíc ľudí.

Nezamestnaneckú dávku dostáva najviac ľudí od mája 2010
SITA

Za prvé dva mesiace tohto roka sa počet ľudí, ktorým poisťovňa vyplatila dávku v nezamestnanosti, zvýšil o 4,9 tisíc. V porovnaní s februárom minulého roka počet poberateľov dávky minulý mesiac vzrástol o 1,4 tisíca.

Na dávku v nezamestnanosti majú nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Ide o povinne poisteného zamestnanca alebo osobu dobrovoľne poistenú v nezamestnanosti. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 % z vymeriavacieho základu poistenca. Maximálny základ na výpočet dávky v nezamestnanosti sa od začiatku tohto roka znížil z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov na jej dvojnásobok, čo je pokles z 2 307 eur na 1 572 eur. Najvyššia možná dávka v nezamestnanosti tak klesla z 1 153,5 eura na 786 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok