Košice majú mečbal, Zvolen postúpil do semifinále

SITA, TASR, TA3
14.3.2013 23:08

Hokejisti HKm Zvolen zvíťazili vo štvrtkovom piatom zápase Slovnaft play-off Tipsport extraligy nad Banskou Bystricou 3:2 po predĺžení, celú sériu vyhrali 4:1 a postúpili do semifinále. Hráčom HC Košice sa vo štvrtok dvakrát podarilo dotiahnuť jednogólové vedenie hosťujúceho Popradu, víťazný presný zásah na 3:2 zaznamenal v 56. min mladík Štěpán Novotný. Vicemajster vedie v sérii 3:2 na zápasy.

Košice majú mečbal, Zvolen postúpil do semifinále
SITA

HC Košice - HK Poprad 3:2 (1:2, 1:0, 1:0) - stav série: 3:2
Góly: 15. Jokeľ (Marek Slovák), 32. Štrbák (Cebák), 56. Š. Novotný (Jokeľ, Cebák) - 4. S. Takáč (Ľ. Vaic, P. Stanfield), 18. Vandas (Hvila, R. Suchý) 
Vylúčení: 0:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Jonák, D. Konc - Gajan, M. Korba, 5135 divákov 

Zostavy:
Košice: Hylák - Cebák, Štrbák, Deyl, Šeda, Michal Novák, Macejko, M. Takáč - Š. Novotný, Marek Slovák, Jokeľ - Marcel Haščák, Pašek, R. Jenčík - P. Svitana, T. Marcinko, Spilar - O. Gmitter, T. Hričina, Boltun 
Poprad: Sidor - D. Devečka, Fabian, M. Šterbák, R. Suchý, Kovačevič, D. Brejčák, Kurali, Jáchym - Smotrila, Štals, Ľ. Vaic - Vandas, Balán, Hvila - D. Buc, Klouda, Jabrocký - Matúš Paločko, P. Stanfield, S. Takáč 

Priebeh zápasu:
Košičania začali piaty zápas série vlažne a už v 4. min inkasovali. Prvú popradskú príležitosť pretavil na gól Samuel Takáč. Vyrovnať sa potom od modrej čiary pokúšal Deyl, ale Sidor si poradil s jeho strelou. V početnej výhode potom popradský brankár vychytal Slováka a vyrazil aj Štrbákov pokus od modrej čiary. V 15. min trafil parádne spomedzi kruhov Jokeľ - 1:1. V 18. min sa Vandas cez Deyla pretlačil až do bránky a bekhendom dostal "kamzíkov" do vedenia po druhý raz v zápase.

V 28. min Bucovu ranu zneškodnil Hylák, v polovici stretnutia hrali domáci presilovku, v ktorej napriahol Štrbák a vymazal jednogólové manko. Bez prípravy to potom dvakrát v 34. a 36. min skúšal Pašek, ale zakaždým našiel pripraveného Sidora. V dobrej príležitosti sa ešte pred druhou prestávkou ocitol Haščák, ale popradský gólman jeho pokus vyrazil.

Domáci Gmitter sa v 44. min ocitol v nájazde, ten však zastavila pohotová Sidorova lapačka. Osamotený Pašek potom prestrelil. V 48. min bol v sľubnej šanci hosťujúci Smotrila, ale netrafil domácu bránku. V 52. min zasahoval Hylák dvakrát pred Vaicom a Štalsom. Košičania strelili tretí gól v 56. min, Novotný zakončoval do odkrytej časti popradskej bránky. Poprad sa v závere hrou bez brankára pokúšal o vyrovnanie, no nebol úspešný. 

Hlasy:
Milan Staš (tréner Košíc): "Vstup do stretnutia sme nemali najlepší, zaskočil nás rýchly gól hostí. Dokázali sme odpovedať, ale pred koncom prvej tretiny išiel po našej individuálnej chybe súper do vedenia. V druhom dejstve sme už boli lepší, dostali sme Poprad pod tlak a podarilo sa nám vyrovnať. V tretej časti hry sme dominovali, vytvorili sme si veľa šancí. Čakali sme na svoju príležitosť a verili sme, že príde víťazný gól a ten sme aj strelili vďaka dorážka Novotného."

Milan Jančuška (tréner Popradu): "Aj tretíkrát v tejto sérii sme v Košiciach prehrali nešťastne o jediný gól. Škoda toho, lebo sme začali dobre. Vyhrávali sme 1:0 a 2:1 a mali sme šance zvýšiť náš náskok. Dnes rozhodli presilovky. Je to rarita, ale v tomto zápase sme nehrali ani jednu. Košice potom vyvinuli tlak a podarilo sa im dať rozhodujúci gól. Zbrane neskladáme a urobíme všetko pre to, aby sme vrátili do Košíc."

HKm Zvolen - HC'05 Banská Bystrica 3:2 po sam. nájazdoch (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0) - konečný výsledok série: 4:1
Gól: 33. Juraško (L. Jurík, Michal Chovan), 37. Brabenec (P. Zuzin), rozhodujúci sam. nájazd: Kalla - 25. M. Hudec, 47. Ján Sýkora (R. Macík, Kubka) 
Vylúčení: 8:8 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Baluška, J. Konc - P. Šefčík, M. Valach, 4174 divákov 

Zostavy:
Zvolen: Šimko - L. Čierny, Juraško, Pichnarčík, J. Mucha, Hraško, Hertl, Z. Tóth - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, Kalla, Čurilla - Puliš, M. Jurík, Martin Ďaloga 
Banská Bystrica: Chorošun - Richter, Bambúch, Kubka, Ketner, J. Predajniansky, O. Janík, Rosandič, Biro - R. Macík, M. Hudec, Ján Sýkora - Juraj Sýkora, Češík, Lunter - Mikolášek, M. Trochta, Lantoš - Danton, Zigo, B. Jankovič 

Priebeh zápasu:
Prvá tretina sa začala svižne, do šancí aj tlaku sa dostal Zvolen, ale Hraško, P. Zuzin a Podkonický neprekonali brankára Chorošuna. Na opačnej strane pohrozil z ľavej strany Mikolášek, no aj Šimko preukázal spoľahlivosť. V 6. min strieľal do žŕdky hosťujúci Danton a o pár sekúnd ho napodobnil na druhej strane Puliš.

Potom šancí ubudlo, hralo sa opatrne, až prišla 18. min a presilovka hostí o dvoch hráčov, ktorú Banskobystričania nevyužili. V početnej výhode sa nepresadili Macík, Richter a Hudec a gól do šatne pár sekúnd pred prestávkou nedali z dorážok ani Juraj Sýkora a Lunter.

Na začiatku druhého dejstva sa dostali do prečíslenia hráči spod Urpína, no Ján Sýkora neposlal Macíkovi ideálny puk. Dobrú šancu mal aj Juraj Sýkora, ale Šimko bol proti. Zvolen bol nebezpečný v oslabení, na Chorošuna to skúšali Brabenec aj Podkonický. V 25. min ukázal svoju silu v oslabení súper z Banskej Bystrice.

Domáci pochybili na útočnej modrej čiare a M. Hudec sa dostal až pred bránku, neprihral Češíkovi, ale presne zakončil - 0:1. Hokejisti spod Pustého hradu mohli odpovedať v presilovke o dvoch hráčov, ale strieľali iba do brankára. Vyšlo im to až v 32. min, opätovnú početnú výhodu piatich proti trom zužitkoval strelou od modrej Juraško, keď puk poslal medzi betóny Chorošuna - 1:1. Zvolen bol pri chuti, Brabenec najprv strieľal do žŕdky, ale v 37. minúte ukázal svoju kvalitu, keď z pravej strany lišiacky zakončoval po ľade - 2:1.

V tretej tretine išli hostia do rizika a vyplatilo sa im to. V 47. min vystrelil spomedzi kruhov Macík, Šimko puk vyrazil a Ján Sýkora ho bekhendom poslal do bránky - 2:2. Domáci sa potom dostali do dobrých streleckých príležitostí, ale Mucha či L. Jurík mierili vysoko a nepresne. Hostia nevyužili dve presilovky a zápas dotiahli do predĺženia.

V ňom najprv Podkonický s Brabencom preverili pozornosť Chorošuna a v 63. min ho z dvoch metrov neprekonal ani Hraško. Následne sa dostal do pekného prieniku Chovan, ale neprivodil rozhodnutie. Hostia sa nedostávali dopredu, nechceli urobiť chybu a tak nasledovali samostatné nájazdy. V nich zabezpečil Zvolenu postup do semifinále Jaroslav Kalla.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok