Trojka sa s gréckou vládou nedohodla, rozhovory prerušili

TASR
14.3.2013 11:42

Zástupcom takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) a gréckej vláde sa nepodarilo dosiahnuť dohodu v oblasti niektorých úsporných opatrení.

Trojka sa s gréckou vládou nedohodla, rozhovory prerušili
SITA

Inšpektori Atény opustili. ale podľa gréckeho ministra financií Jannisa Sturnarasa by sa však mali približne o dva týždne vrátiť. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Inšpektori Trojky v stredu rokovali s ministrom financií a premiérom Antonisom Samarasom o sporných otázkach potom, ako v utorok rokovania prerušili. Podľa Sturnarasa sa počas takmer tri hodiny trvajúcich rokovaní podarilo urobiť výrazný pokrok, no strany sa zatiaľ stále nedokázali dohodnúť na niektorých bodoch, ako napríklad urýchlenie prepúšťania v štátnej správe, či na pláne, ktorý by riešil vysoký objem nezaplatených daní. Vláde sa nepodarilo presvedčiť veriteľov ani v niektorých ďalších bodoch, ako je napríklad zníženie dane z pridanej hodnoty pre reštaurácie.

Ako však Sturnaras dodal, aj keď niektoré otázky ešte ostali otvorené, všetky sporné body by sa mali doriešiť potom, ako sa inšpektori vrátia do Atén, čo by sa malo udiať buď koncom marca, najneskôr začiatkom apríla. Premiér Samaras pôvodne dúfal, že všetky otázky sa podarí vyriešiť do dvojdňového summitu Európskej únie, ktorý sa začína dnes.

Zatiaľ nie je isté, či predĺženie rokovaní ovplyvní vyplatenie ďalšej tranže úveru pre Grécko, ktoré je naplánované na tento mesiac. Hodnota tranže je 2,8 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok