Nový pápež ukázal svoju humornú stránku

TASR
14.3.2013 08:03

Pápež František sa krátko po svojom zvolení v stredu večer vyhol pápežskej limuzíne a namiesto nej cestoval na večeru vo vatikánskej rezidencii posledným kyvadlovým autobusom s ďalšími kardinálmi.

Nový pápež ukázal svoju humornú stránku
SITA

Ukázalo to jeho skromnosť, uviedol newyorský kardinál Timothy Dolan, ktorý hovoril s novinármi o prvých hodinách po zvolení Argentínčana Jorgeho Bergoglia za hlavu katolíckej cirkvi. Jeho vyjadrenia priniesla tlačová agentúra Reuters.

Počas večere prejavil nový pápež aj svoju humornú stránku. Po prípitku na jeho počesť kardinálom podľa Dolana povedal: "Nech vám Boh odpustí." Kardinálov, ktorí sa stretávali sedem dní na zasadnutiach pred konkláve a dva dni na voľbe pápeža, neskôr znova rozosmial: "Budem dnes v noci spať dobre a niečo mi hovorí, že aj vy."

Nový pápež ich tiež informoval, že dnes okrem iného navštívi svojho predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI. v letnej rezidencii pri Ríme, a zavíta do rímskej baziliky. "Musím sa tiež zastaviť po batožinu a zaplatiť účet na ubytovanie," dodal znova žartom.

Dolan priblížil emócie v Sixtínskej kaplnke, keď Bergoglio dosiahol potrebný počet hlasov na zvolenie. "Prepukli sme do potlesku, no potom sme museli čakať, pokým nebude spočítaný zvyšok hlasov, a nakoniec znova tlieskali a ešte, keď povedal, že voľbu prijíma," povedal newyorský arcibiskup.

Krátko po zvolení sa František odobral do sakristie Sixtínskej kaplnky, aby si obliekol biele pápežské rúcho. Sakristia je známa ako komnata sĺz, pretože tam podľa tradície nový pápež po prvý raz pocíti váhu svojho pontifikátu.

Keď z miestnosti vyšiel, čakalo naňho vyvýšené kreslo pripomínajúce trón. František však poklonu kardinálov prijal z kresla na ich úrovni, uviedol Dolan. Nový pápež kardinálom povedal, že si zvolil meno František na počesť sv. Františka z Assisi, ktorý sa zriekol svetského majetku a žil v dobrovoľnej chudobe.

Objavili sa dohady, že Bergoglio si ako člen jezuitského rádu mohol vybrať pápežské meno podľa sv. Františka Xaverského, jedného z prvých jezuitov. "Rýchlo to objasnil," povedal Dolan.

Zvolenie Františka je podľa jeho slov veľkým povzbudením pre cirkev v oboch amerických kontinentoch a skutočným požehnaním. "Všetci z nás máme pocit úľavy, pretože teraz máme dobrého nového pastiera," dodal Dolan. "Je to mimoriadne nenáročný muž... muž istoty a rozvahy, úžasnej úprimnosti a jednoduchosti."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok