Arcidiecéza Los Angeles a kardinál Mahony odškodnia obete zneužívania

TASR, TA3
13.3.2013 10:10

Rímskokatolícka arcidiecéza Los Angeles, kardinál Roger Mahony a bývalý kňaz súhlasili s vyplatením celkovo takmer desať miliónov dolárov (7,66 milióna eur) v rámci urovnania štyroch prípadov sexuálneho zneužívania detí, v ktorých figurovali ako obvinení. Informovali o tom v utorok právnici obetí, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

Mahony, ktorý odišiel do dôchodku v roku 2011 ako hlava najväčšej arcidiecézy v Spojených štátoch a teraz sa vo Vatikáne zúčastňuje na voľbe nového pápeža, bol obvinený z toho, že napomáhal pedofilnému kňazovi vyhnúť sa trestnému stíhaniu tým, že ho poslal mimo štátu Kalifornia do liečebného centra vedeného cirkvou, potom ho znova umiestnil v kňazskom úrade v Los Angeles. Kňaz sa pritom sám priznal k sexuálnemu zneužívaniu detí.
Dohodu schválil sudca v Los Angeles začiatkom tohto mesiaca a ani jedna strana nepriznala spáchanie trestného činu. Uviedol to právny zástupca žalujúcich Vince Finaldi.

Finaldi však vo vyhlásení napísal, že spolu s nedávnym zverejnením interných cirkevných záznamov, dokumentujúcich úlohu Mahonyho a ďalších predstaviteľov pri utajovaní sexuálneho zneužívania detí kňazmi, je dohoda "takmer priznaním sa arcidiecézy k vine".

Právnik arcidiecézy Michael Hennigan potvrdil, že urovnanie predstavuje suma 9,99 milióna dolárov. Dodal, že arcidiecéza "vždy zastávala postoj, že sme zodpovední za správanie" pedofilného kňaza menovaného v prípade.

Škandály okolo sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi v USA, ktoré prepukli v roku 1992 sériou prípadov odhalených v Bostone, stáli cirkev v rámci urovnania miliardy dolárov a dohnali popredné arcidiecézy k bankrotu.
Arcidiecéza v Los Angeles, ktorá slúži štyrom miliónom katolíkov, dospela v roku 2007 k občianskemu urovnaniu s vyše 500 obeťami obťažovania a stálo ju to 660 miliónov dolárov (505,63 milióna eur). Išlo o najrozsiahlejšiu dohodu svojho druhu v Spojených štátoch. Mahony vtedy označil zneužívanie za "strašný hriech a zločin".

Arcidiecéza odvtedy dosiahla malý počet menších urovnaní v iných prípadoch, ale urovnanie oznámené v utorok bolo zatiaľ najväčšie, dodal Finaldi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok