Kardináli sa opäť pokúšajú zvoliť nástupcu Benedikta XVI. v úrade pápeža

TASR, TA3
13.3.2013 09:14

Druhým dňom pokračuje dnes v Sixtínskej kaplnke voľba nástupcu pápeža Benedikta XVI., ktorý ako prvý pápež po vyše 600 rokoch odstúpil z úradu.

Kardináli sa  opäť pokúšajú zvoliť nástupcu Benedikta XVI. v úrade pápeža
SITA

Kardináli v druhej voľbe pápeža nezvolili

Prvá voľba druhého dňa konkláve, ktoré má zvoliť nového pápeža, bola znova neúspešná. Z komína Sixtínskej kaplnky po hlasovaní stúpal tmavý dym, čo je znak neúspešnej voľby, informovala agentúra Reuters. Ak by pápeža zvolili, objavil by sa biely dym.

Na Svätopeterskom námestí v daždi na výsledok voľby čakali stovky pútnikov a turistov, niektorí už od ranných hodín.

Ako informovala agentúra Reuters, kardináli-volitelia sa o 07.45 h začali presúvať z hotela Domus Sanctae Marthae do Apoštolského paláca, kde sa v Pavlínskej kaplnke koná svätá omša. Asi o 09.30 h po modlitbe pristúpia kardináli v Sixtínskej kaplnke k hlasovaniu.

Ako je známe, kardináli môžu hlasovať dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní. Výsledok svojej voľby v súlade s tradíciou oznámi verejnosti dym z komína Sixtínskej kaplnky. Ak bude čierny, voľba bola neúspešná a kardináli musia popoludní pokračovať vo voľbe. Ak bude biely, znamenalo by to zvolenie nového pápeža. Podľa agentúry Reuters sa dnes dym z komína môže objaviť kedykoľvek medzi 10.30 h a 12.30 h.

V prípade neúspešnej voľby sa kardináli asi o 12.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde ich čaká obed a odpočinok. Do Apoštolského paláca sa vrátia o 16.00 h a o 16.50 h sa začne v Sixtínskej kaplnke ďalšie kolo hlasovania. Podobne ako dopoludnia aj popoludní budú dve kolá voľby. Jej výsledok oznámia dymom z komína v čase od 17.30 h do 19.30 h.

Ak sa nového pápeža dnes zvoliť nepodarí, po hlasovaní budú nasledovať vešpery (podvečerná modlitba z liturgie hodín) v Sixtínskej kaplnke. Po nich sa kardináli-volitelia vrátia do hotela, kde sa navečerajú a uložia na nočný odpočinok.

Ak by sa 115 kardinálom-voliteľom nepodarilo pápeža zvoliť do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.

Všetkých 115 kardinálov, ktorí sa zišli na konkláve, je ubytovaných v modernom hoteli Domus Sanctae Marthae na území Vatikánu. Jednotlivé izby im pridelili žrebovaním, aby sa zabránilo vytváraniu klík medzi kardinálmi. Pri podávaní jedla sa však už kardináli môžu posadiť podľa vlastnej vôle, píše agentúra DPA.

Počas konkláve nesmú mať kardináli-volitelia žiadny kontakt s vonkajším svetom, nemajú preto prístup k vysielaniu rozhlasu ani televízie, k internetu a ani k mobilným sieťam. V okolí hotela sú rušičky elektronického signálu. Do približne kilometer vzdialenej Sixtínskej kaplnky sa môžu prepraviť autobusom alebo pešo v sprievode príslušníkov švajčiarskej gardy.

Režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia - nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.

Hosť v štúdiu: Vincent Múcska, historik z Filozofockej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok