Venezuela začne vyšetrovať obvinenie, že Chávezovu rakovinu spôsobila otrava

TASR
13.3.2013 08:27

Venezuela začne oficiálne vyšetrovanie tvrdení, že rakovina zosnulého prezidenta Huga Cháveza bola výsledkom otravy spáchanej jeho zahraničnými nepriateľmi. Informovala o tom v utorok venezuelská vláda, na ktorú sa v správe odvolávala tlačová agentúra Reuters.

Venezuela začne vyšetrovať obvinenie, že Chávezovu rakovinu spôsobila otrava
SITA

Nepriatelia vlády pokladajú obvinenie za typickú konšpiračnú teóriu v Chávezovom štýle, ktorá má živiť strach, že "imperialisti" ohrozujú venezuelský socialistický systém, a má odviesť pozornosť ľudí od každodenných problémov.
Dočasne úradujúci prezident Nicolas Maduro sa však napriek tomu zaprisahal, že začne vyšetrovanie uvedených tvrdení, ktoré ako prvý vyslovil samotný Chávez po tom, čo mu v roku 2011 chorobu diagnostikovali.

"Budeme hľadať pravdu," povedal Maduro pre regionálnu televíznu sieť Telesur a dodal: "Máme tušenie, že náš veliteľ Chávez bol otrávený temnými silami, ktoré ho chceli odstrániť z cesty."

Maduro uviedol, že pozvú aj zahraničných vedcov, aby sa pripojili k štátnej komisii, ktorá bude obvinenie vyšetrovať.
Maduro (50) je Chávezom vybraný nástupca a je kandidátom vlády v predčasných prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 14. apríla a ktoré si vyžiadalo minulotýždňové úmrtie socialistického prezidenta Cháveza. Maduro sa snaží upriamovať pozornosť voličov na Cháveza a ťažiť tak z veľkého žiaľu miliónov jeho podporovateľov. Opozícia zameriava svoju kampaň na to, aby bývalého vodiča autobusu Madura vykreslila ako nespôsobilého muža, ktorý podľa nej zneužíva smrť Cháveza.

"Vynechajme prezidenta Cháveza z politickej debaty - z úcty k jeho pamiatke, k jeho rodine, k jeho priaznivcom," povedal novinárom Henri Falcón, šéf kampane opozičného prezidentského kandidáta Henriqueho Caprilesa.

Prieskumy verejnej mienky pred Chávezovou smrťou ukazovali Madurov náskok pred 40-ročným Caprilesom vyše desať percent. Capriles prehral vlani v októbri v prezidentských voľbách s Chávezom, ktorý ho porazil s náskokom 11 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok