Piešťany vedú nad Skalicou 2:1, Nitra má mečbal

SITA, TA3
12.3.2013 22:32

V utorkových tretích stretnutiach 1. kola štvrťfinále Slovnaft play-off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy (hrá sa na 4 víťazstvá) zvíťazili kluby HK Nitra a ŠHK 37 Piešťany.

Piešťany vedú nad Skalicou 2:1, Nitra má mečbal
SITA

Dukla Trenčín - HK Nitra 0:4 (0:1, 0:1, 0:2) - stav série 0:3
Góly: 12. Lukáš Novák (Ordzovenský), 31. Hamrák (Podstavek, Nádašdi), 44. Nádašdi (Pupák, Stümpel), 49. P. König (Nádašdi, T. Chrenko) 
Vylúčení: 2:6 na 2 min, navyše: Habšuda (Trenčín) 5+DKZ za seknutie - M. Bača (Nitra) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Jura - M. Korba, Gajan, 3350 divákov 
Zostavy:
Trenčín: A. Nagy - T. Bokroš, Imrich, Pozník, E. Bagin, Habšuda, E. Bednár, od 24. min L. Markovič - Marosz, O. Rusnák, J. Pardavý st. - O. Mikula, Sojčík, Lelkeš - Martin Filo, T. Klíma, Otčenáš - Mravík, Broska, D. Hudec - F. Nemček 
Nitra: M. Laco - P. König, M. Bača, Rais, Nádašdi, Vosátko, Ordzovenský, Trefný, od 50. min Vantroba - Pupák, Stümpel, R. Tománek - Mašlonka, Hamrák, Jokila - Hrnka, T. Chrenko, Lukáš Novák - Podstavek, Kmeč, E. Piatak

Priebeh zápasu:
Ako sa na typický súboj play-off patrí, súperi na seba od začiatku vyrukovali dôrazne, s mnohými osobnými súbojmi a zároveň so snahou neurobiť chybu. Tú ako prví vyprodukovali domáci v 12. min, keď nezastavili ku bránke sa individuálne predierajúceho Lukáša Nováka, ktorý otvoril skóre tretieho duelu série. V 14. min síce po Imrichovej tečovanej strele zazvonila žŕdka, Trenčín však svojimi akciami protivníka v prvej tretine neprekvapil.


V 24. min dostal domáci Habšuda trest na 5+DKZ za seknutie Tománka, Nitra však dlhú presilovku prakticky nehrala, pretože ju vzápätí znegoval Jokila tvrdým faulom na Rusnáka a svojím štvorminútovým vylúčením. Domáci mali stále vychýlenú mušku.

Trest prišiel v 31. min, keď hostia kuriózne zvýšili svoj náskok: po Hamrákovej strele takmer od modrej čiary sa puk od brankára Nagya odrazil do hráčov stojacich pred ním a potom späť prepadol cez gólmana až za bránkovú čiaru. To zobralo Trenčínu vietor z plachiet a navrch začali mať výraznejšie hostia.

V 44. min po zmätku v trenčianskej obrane tvrdým príklepom spoza ľavého kruhu presne trafil Nádašdi a tretím gólom definitívne rozhodol o nitrianskom zaslúženom víťazstve. Domácim totiž už nervozita, slabý dôraz a nepresnosti neumožnili pomýšľať na zvrat. Navyše, v 49. min počas presilovky o dvoch hráčov po delovke König pridal protivníkovi ďalšiu gólovú ranu. Nitra vedie v sérii už 3:0 a na postup do semifinále jej chýba už len jeden víťazný zápas. 

Hlasy:

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Do tohto zápasu sme chceli nastúpiť s odhodlaním konečne zvíťaziť, ale napokon sa ukázalo, že toto odhodlanie asi zostalo v kabíne. Hrali sme bez nasadenia a potrebného dôrazu, súperovi sme nechali až príliš veľa priestoru na ľade. Nitra bola v tomto stretnutí lepším mužstvom a zaslúžene zvíťazila." 

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Nastúpili sme s cieľom zachytiť očakávaný tlak domácich, takže našu taktiku sme postavili na kvalitnom bránení stredného pásma. Tento zápas sme mohli rozhodnúť vo svoj prospech aj skôr, ak by za stavu 2:0 Stümpel premenil svoj individuálny nájazd. Myslím si, že celkovo bola hra pomerne vyrovnaná a o našom úspechu rozhodlo lepšie premieňanie šancí. Za stavu 0:3 už domáci akosi rezignovali a zrejme šetrili sily na ďalší súboj."

HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany 2:3 po sam. nájazdoch (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1) - stav série 1:2
Góly: 5. R. Školiak (Šátek, I. Jankovič), 31. R. Školiak (Pálffy) - 10. V. Nemec (Drgoň), 52. Peško (Drgoň, J. Ručkay), rozhodujúci sam. nájazd premenil Šišovský 
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: D. Konc, J. Konc - Kacej, P. Šefčík, 3390 divákov 
Zostavy:
Skalica: M. Lipovský - L. Kozák, I. Jankovič, Vyrůbalík, Trška, Barák, Bobček, Jaborník, Beňa - Pálffy, R. Školiak, Šátek - Lažo, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, J. Jurík - Bezúch, Klejna, Kazinota 
Piešťany: Tomek - Brňák, Škadra, R. Filip, Drgoň, A. Hruška, A. Kolník, Bučka - S. Saliji, V. Nemec, T. Melichárek - H. Ručkay, Peško, J. Ručkay - Chylo, Mertel, Stupka - Mišura, M. Toman, Šišovský - Haring

Priebeh zápasu:
Do zápasu vstúpili aktívnejšie Skaličania, ktorí už v 1. min mohli viesť 2:0. V 5. min sa domácim ich tlak predsa podarilo pretaviť do gólového efektu, keď skóre stretnutia otvoril René Školiak. Hostia si výraznejšiu šancu vypracovali až v 6. min počas početnej prevahy: Drgoň však nevyzrel na Lipovského. O štyri minúty neskôr uspel v oslabení hosťujúci útočník Nemec - 1:1. Na opačnej strane sa až k Tomekovi preštrikoval Pálffy, ale svoj tím nedostal do opätovného vedenia.

Aj v druhej tretine sa hral atraktívny hokej s príležitosťami na obidvoch stranách. V 24. min si domáci utvorili súvislejší tlak, no Tomeka neprestrelili Jankovič, Vyrůbalík ani Pálffy. Na druhej strane sa strelou od modrej čiary nepresadil Haring. V 27. min sa individuálnou akciou po pravom krídle prezentoval domáci Holovič, o pár sekúnd v obdobnej situácii neuspel Jakub Ručkay z Piešťan.

V polovici stretnutia našiel Pálffy prihrávkou pomedzi hosťujúcich obrancov Školiaka, ktorý v 31. min blafákom prekonal Tomeka - 2:1. Pred koncom druhej tretiny Piešťany nevyužili presilovku, šancu mal opäť Jakub Ručkay.

V úvode tretej časti si hostia opäť zahrali presilovú hru, v ktorej Lipovského naozaj nešetrili. Domáci brankár však zlikvidoval všetky pokusy súperovho tímu. V 44. min sa zblízka nepresadil veterán Pálffy, strelou z pravého kruhu neprestrelil Tomeka ani Lažo. V polovici tretej tretiny ušiel hosťujúci Stupka, Lipovský však predviedol výborný zákrok, následne zlikvidoval aj dorážku Mertela.

V 52. min sa v presilovke strelou z prvej gólovo presadil hosťujúci Peško - 2:2. Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času mali rozhodujúci gól na hokejke Skaličania, ale Sloboda ani Lažo neuspeli zoči-voči Tomekovi. Do konca tretej tretiny sa už stav nezmenil, a tak zápas vyústil do predĺženia.

Tri sekundy pred koncom nadstaveného času sa hrdinom duelu mohol stať domáci Školiak, ktorý však nepremenil nariadené trestné strieľanie. V následných samostatných nájazdoch rozhodol o víťazstve hosťujúcich Piešťan Šišovský. 

Hlasy:

Svatopluk Kosík (asistent trénera Skalice): "Vstup do zápasu sme mali veľmi dobrý. Už v 5. min sme strelili gól, no v následnej presilovke sme inkasovali po chybe v strednom pásme. V druhej tretine sme dali dôležitý druhý gól, v tretej dvadsaťminútovke sme však faulom vo vlastnom pásme dovolili súperovi v početnej výhode vyrovnať. V predĺžení sme si utvorili množstvo šancí, hrali sme aj presilovku štyria proti trom a piatich proti trom. V závere sme mali aj trestné strieľanie, ktoré sme však tiež nepremenili. V samostatných nájazdoch boli úspešnejší hostia, na rozdiel od nás sa presadili."

Milan Klement (tréner Piešťan): "Začiatok bol z našej strany zlý. Dostali sme gól, dokonca si myslím, že bol vlastný. V ďalšom priebehu sa nám podarilo vyrovnať. Potom sme znovu prehrávali, ale dokázali sme opäť zrovnať skóre. Záver sme si skomplikovali, hrali sme v oslabení traja proti štyrom, resp. traja proti piatim, bolo proti nám nariadené aj trestné strieľanie. Napokon to však dopadlo v náš prospech a sme spokojní. Mužstvo bojovalo a ukázalo svoj charakter. Za víťazstvo si zaslúži moje poďakovanie."

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok