Odbornící nesúhlasia s ďalším skúmaním stavu Hedvigy Malinovej

SITA
12.3.2013 11:27

Proti prípadnej hospitalizácii a ústavnému skúmaniu duševného stavu Hedvigy Malinovej Žákovej je stále viac odborníkov, teraz už aj na medzinárodnej úrovni.

Odbornící nesúhlasia s ďalším skúmaním stavu Hedvigy Malinovej
SITA

Proti ďalšiemu psychiatrickému a klinicko-psychologickému vyšetrovaniu v kontexte trestného konania sa postavil tím psychiatrov z viacerých európskych krajín, pretože ho považujú za neodôvodniteľné a neetické. Tím si v Piešťanoch preštudoval dokumentáciu prípadu, hovoril s Hedvigou ako aj jej psychiatrom a klinickou psychologičkou.

"Je tam vyjadrené hlboké znepokojenie, že v tomto prípade sú jasné známky zneužitia psychiatrie, ktoré sú v rozpore s princípmi svetovej psychiatrickej asociácie," komentoval závery tímu odborníkov psychiatrický lekár Hedvigy Jozef Hašto, ktorý spolu s kolegyňou po útoku určil aj jej diagnózu a liečil ju.

Tím psychiatrov po šiestich rokoch potvrdil správnosť diagnostikovania posttraumatickej stresovej poruchy. Experti sa domnievajú, že ústavné skúmanie stavu Malinovej Žákovej by u nej mohli viesť k znovuvzplanutiu postraumatickej stresovej poruchy. Svoje zistenia pošle medzinárodný psychiatrický tím etickej komisii Medzinárodnej psychiatrickej asociácie ako aj výboru Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

Jej predsedníčka zatiaľ túto odbornú správu nedostala. "Výbor sa zoberá každým podnetom, ktorý dostane," uviedla pre agentúru SITA Lívia Vavrušová s tým, že k podnetom zaujímajú stanovisko. K prípadu Hedvigy, ktorú však nikto z výboru nevyšetroval, už pred časom jedno všeobecné stanovisko vydali.

Okrem iného v ňom vtedy uviedli, že "vykonanie znaleckého vyšetrenia z odboru psychiatrie šesť rokov po čine nemôže valídne zodpovedať na otázku, či bezprostredne po čine trpela poruchami, ako sú napríklad reaktívna depresia, či postraumatická stresová porucha. Môže sa vyjadriť len k aktuálnemu psychického stavu a prípadne k schopnosti plnohodnotnej účasti na vyšetrovaní, či súdnom konaní. Navyše, vyjadrenie sa k vierohodnosti poškodenej je v kompetencii znalcov psychológov a nie znalcov psychiatrov"

Hašto upozorňuje, že Medzinárodná psychiatrická asociácia vždy veľmi citlivo sleduje, ako fungujú etické princípy psychiatrie. "Keď sa vyskytne čo i len nejaký náznak, či dokonca dôkaz zneužívania psychiatrie, tak na to je asociácia veľmi citlivá, lebo padá tieň na celú psychiatriu. V tomto prípade pani Malinovej Žákovej existujú už dôkazy o tom, že došlo k zneužitiu psychiatrie. Súdni znalci z odboru psychiatrie odporučili jej hospitalizačné pozorovanie, aj keď netrpí duševnou poruchou," vysvetlil Hašto.

Podľa jeho slov tak nie je splnená základná podmienka ústavného skúmania. Okrem toho má ústavné skúmanie aj druhú podmienku - nedobrovoľne sa mu môže podrobiť len duševne chorý, ktorý ohrozuje seba alebo druhých. "To vôbec neplatí u pani Žákovej Malinovej," dodal.

Ústavné vyšetrenie duševného stavu Malinovej Žákovej chcela prokuratúra po tom, ako odmietla po súdnom príkaze v ambulancii hovoriť s psychiatrom. Súd však návrh zamietol. Terajšie závery medzinárodného tímu psychiatrov prokuratúra nekomentuje.

"Generálna prokuratúra SR nebude komentovať závery súkromného stretnutia psychiatrov. GP SR vyjadruje počudovanie nad tým - kto – kedy a za akým účelom zorganizoval tzv. medzinárodné kolokvium, ktorého účastníkom pravdepodobne nebolo zrejmé, za akým účelom boli v
trestnej veci Hedvigy Ž. M. pribratí znalci. V tejto súvislosti môžu médiá požiadať obhajcu obvinenej, aby zverejnil celý návrh prokuratúry na vyšetrenie duševného stavu obvinenej a príkaz sudcu na toto vyšetrenie," uviedla Andrea Predajňová z tlačového a informačného oddelenie Generálnej prokuratúry 

Hedviga Malinová prišla 25. augusta 2006 na skúšku do školy v Nitre zbitá a s popísanou blúzou (nápis: Maďari za Dunaj), pričom podľa nej na ňu zaútočila dvojica mužov so slovami „Na Slovensku po slovensky“. Polícia však prípad už po 16 dňoch uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho popísala. Na tento postup sa sťažovala Hedviga Európskemu súdu pre ľudské práva žalobou na štát.

Prípad sa skončil dohodou o zmieri, Radičovej kabinet vyslovil nad prípadom poľutovanie. Bývalá študentka a dnes matka dvoch detí Malinová Žáková však už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede. Vyšetrovanie vedie Generálna prokuratúra, prípad je stále len v prípravnej fáze. Prokuratúra trvá na tom, že si Hedviga národnostne motivovaný útok vymyslela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok