Čína chce vyslať na sporné ostrovy Senkaku bádateľov

TASR
12.3.2013 09:09

Čínska vláda časom plánuje vyslať bádateľský tím na neobývané súostrovie Senkaku/Tiao-jü vo Východočínskom mori, ktoré je predmetom jej neustále vyhrocujúcich sa územných sporov s Japonskom.

Čína chce vyslať na sporné ostrovy Senkaku bádateľov
SITA

Popri ostrej diskusii medzi oboma stranami ide doposiaľ o najpriamejšie vyjadrenie zámerov Pekingu o vstup na ostrovy, ktoré spravuje Japonsko, ale zároveň si ich nárokuje aj Čína.

Li Pcheng-te, viceprezident čínskej kartografickej spoločnosti, v dnešnom rozhovore pre štátne médiá uviedol, že na ostrovy hodlá v "dohľadnom čase" vyslať tím bádateľov. Podľa jeho slov by pozemný prieskum ostrovov umožnil zmapovať ich jaskyne a iné útvary, ktoré zo vzduchu nie sú viditeľné.

Čína od vlaňajšieho septembra pravidelne vysiela svoje lode do sporných vôd, kde sa často konfrontujú s plavidlami japonskej pobrežnej hliadky.

Oficiálne oznámenie Japonska o dohode o odkúpení troch z piatich ostrovov Senkaku za približne 20 miliónov eur od rodiny Kuriharovcov vyvolalo v septembri v Číne násilné protijaponské protesty. Krajina odvtedy na svojom trhu bojkotuje predaj japonského tovaru vrátane liekov a stavebného materiálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok