Aj luxusné reštaurácie okrádajú štát na DPH

TA3, TASR
11.3.2013 15:10

Daniari sa zamerali na kontrolu registračných pokladní v luxusných reštauráciách, kluboch, pivárňach a diskotékach. Akciu nazvali Večerné mesto. Podľa jej výsledkov takmer polovica kontrolovaných prevádzok rôznymi spôsobmi okrádala štát na DPH.

Takmer polovica zo 171 kontrolovaných podnikov po celom Slovensku chcela okrádať štát o príjmy z dane z pridanej hodnoty (DPH). Zistili to kontrolóri Finančného riaditeľstva (FR) SR počas akcie, ktorá niesla názov Večerné mesto. Zameraná bola najmä na reštaurácie, pivárne či večerné kluby. Kontrolóri počas nej prezerali používanie elektronických registračných pokladníc v prevádzkach.

"V 83 prípadoch sme identifikovali, že sa daní prevádzkovatelia snažili okradnúť štát aj svojich zákazníkov tým, že nepostupovali v súlade so zákonom a porušovali daňové zákony," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident finančnej správy František Imrecze.

V samotnej Bratislave prezreli kontrolóri počas akcie 15 prevádzok. Zamerali sa najmä na luxusné podniky v centre mesta. Pochybenia našli v ôsmich prípadoch. Následne sa kontrolovali reštaurácie či pivárne vo všetkých ostatných krajoch na Slovensku. V akcii najlepšie uspel Banskobystrický kraj, kde kontrolóri zistili najmenej porušení zákona.
Medzi najčastejšie prehrešky zo strany prevádzok patrilo napríklad to, že neevidovali tržby do pokladníc. Alebo, keď tak aj spravili, nevydali zákazníkovi pokladničný blok. Hrozilo tak riziko, že sa uskutočnená platba môže neskôr vystornovať.

Ďalším najčastejším pochybením zo strany prevádzkarov pohostinstiev bolo vydávanie takzvaných predbežných dokladov. Tie síce vyzerajú ako štandardné pokladničného doklady, ale nie sú nimi. "Sú to doklady, ktoré môžeme pokojne nazývať falošnými," doplnil generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Daniel Čech. Najzávažnejším porušením zákona bola existencia takzvaných "čiernych kás". To sú pokladnice, ktoré nie sú zaregistrované na daňovom úrade, ale tlačia štandardné bloky. "Tam je absolútne jasné, že sa jedná o daňový únik," doplnil Čech.

Podľa jeho slov dnes už prevádzkovatelia podnikov nemôžu vedieť, kedy sa u nich nachádzajú kontrolóri. Chodia totiž do prevádzok večer či počas víkendov, keď sú v nich zvyčajne najvyššie tržby. Zároveň sú aj oblečením zladení tak, aby zapadli do prostredia. Samozrejme, neďaleko sú vždy uniformované a ozbrojené hliadky.

Daniari zároveň do budúcnosti pripravujú takzvaný "white list". Teda zoznam prevádzok, kde pri kontrole nezistili žiadne porušenie zákona. V súčasnosti je však aj toto súčasťou daňového tajomstva. Preto sa budú usilovať získať od podnikov súhlas na to, aby mohli zverejniť ich mená. "Aby aj občania vedeli, kde nebudú s najväčšou pravdepodobnosťou okradnutí," dodal Čech.

Hosť v štúdiu: František Imrecze, prezident finančnej správy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok