Za Hitlera nebolo všetko zlé, myslia si Rakúšania

TASR
10.3.2013 16:54

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky. Viac ako polovica oslovených sa domnieva, že v prípade možnosti uchádzať sa o priazeň voličov by aj niekdajšia nacistická NSDAP v súčasnom Rakúsku nebola bez šancí.

Za Hitlera nebolo všetko zlé, myslia si Rakúšania
SITA

Ide o hypotetickú otázku, pretože v alpskej republike je šírenie nacistickej ideológie trestným činom a ultrapravicové extrémistické zoskupenia sú postavené mimo zákon. Na margo príslušnej legislatívnej úpravy sa 13 percent opýtaných vyjadrilo, že je priveľmi prísna, 50 percent ju považuje za primeranú a zvyšných 37 percent za priveľmi slabú.
Na otázku, či Rakúšania mali bojovať proti tzv. Anšlusu, teda pripojeniu k fašistickému Nemecku, odpovedalo 15 percent, že by to bolo bývalo zmysluplné, 42 percent sa domnieva, že by to situáciu Rakúska bolo zhoršilo a ďalších 43 percent sa vyjadrilo, že by to nebolo zmenilo nič.
Spornou zostáva aj otázka, či sa Rakúsko pripojilo k Nemecku dobrovoľne alebo či sa vlastne v roku 1938 stalo jeho prvou obeťou po anexii Nemeckom. Tesná väčšina (53 percent) sa domnieva, že išlo o dobrovoľný krok, 46 percent oslovených hovorí o obeti.
Podľa 42 percent respondentov prieskumu "nebolo za Hitlera všetko zlé", opačný názor prejavilo 57 percent opýtaných.
Na otázku, či si dokážu v súčasnej Európe predstaviť podobné krajnosti, akým čelila v spomínanom období hlavne židovská komunita, reagovalo slovami úplne nemožné 12 percent oslovených.  Za skôr nepravdepodobné to považuje 32 percent respondentov, za skôr možné 39 percent a za veľmi pravdepodobné 17 percent.
Nacistickú minulosť krajiny  považuje za adekvátne spracovanú 61 percent respondentov, zvyšných 39 percent to vidí naopak. Podobne odlišné boli aj názory na odškodnenie vtedajších obetí, 57 percent ho označilo za dostatočné, ďalších 42 percent si to však nemyslí.

Rakúšania chcú silného vodcu

Na inú otázku prieskumu až 61 percent respondentov uviedlo, že by si na čele Rakúska želalo "silného muža". V podobnom duchu odpovedali hlavne skôr narodení, jednoznačne odmietavý postoj k tomu zaujali výlučne stúpenci Zelených.
O poznatkoch z prieskumu informoval vo víkendovom vydaní mienkotvorný rakúsky denník Der Standard.
Alpská republika si v utorok pripomenie 75. výročie Anšlusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok