Mjanmarská opozičná strana NLD si za svoju líderku opäť zvolila Su Ťij

TASR
10.3.2013 15:52

Mjanmarská hlavná opozičná strana Národná liga za demokraciu (NLD) dnes znovu zvolila laureátku Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij za svoju predsedníčku.

Mjanmarská opozičná strana NLD si za svoju líderku opäť zvolila Su Ťij
SITA

Informovali o tom zdroje strany, pripravujúcej sa na parlamentné voľby, ktoré sa v juhoázijskom Mjanmarsku majú uskutočniť v roku 2015. Na vôbec prvom oficiálnom zjazde strany v jej histórii bol v tajnom hlasovaní zvolený aj nový 15-členný výkonný výbor.

V sobotu 862 účastníkov zjazdu zvolilo 120-členný ústredný výbor, ktorý následne hlasoval o zložení výboru výkonného, približuje agentúra DPA. Za predsedníčku strany bola zvolená 67-ročná Su Ťij, ktorá stojí i na čele ústredného výkonného výboru: za ňou v straníckej hierarchii nasleduje Ňjan Win, jej blízky spolupracovník a už celé desaťročia hovorca strany.

Neboli však znovu zvolení starší členovia výboru, osemdesiatnici Tin U a Win Tin - tzv. "strýkovia" ústredného výkonného výboru. Členovia zjazdu v sobotu zvolili do výkonného výboru okrem Su Ťij ešte ďalšie štyri ženy.
V parlamentných voľbách v roku 1990 získala NLD väčšinu hlasov, ale armáda jej zabránila ujať sa moci. Armáda tiež zablokovala kandidatúru Su Ťij vo voľbách pred tromi rokmi, v dôsledku čoho ich NLD bojkotovala. NLD sa však zúčastnila na doplňovacích voľbách do parlamentu v roku 2012, v ktorých získala 43 zo 45 kresiel. Jedno z nich obsadila Su Ťij.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok