Súdni lekári tvrdia, že Berlusconi sa mohol zúčastniť na pojednávaní

Berlusconi
9.3.2013 22:11

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi bol schopný predstúpiť pred súd, vyhlásili dnes súdni lekári v Miláne, čím odmietli politikove tvrdenia, že ochorenie oka mu v piatok neumožnilo opustiť nemocnicu a dostaviť sa pred súd.

Súdni lekári tvrdia, že Berlusconi sa mohol zúčastniť na pojednávaní
SITA

Pred súd mal 76-ročný politik a mediálny magnát predstúpiť kvôli obvineniu, že zaplatil za sex s neplnoletou prostitútkou Ruby a následne zneužil svoje postavenie, aby jej pomohol po problémoch s políciou. Pre obojstranný zápal strednej vrstvy očnej gule sa Berlusconi nezúčastnil ani na odvolacom procese týkajúcom sa daňových únikov. Tribunál, ktorý sa kauzou zaoberá, vyslal dnes do nemocnice súdnych lekárov, aby posúdili Berlusconiho stav. Prokurátor totiž vyslovil podozrenie, že hospitalizácia je z Berlusconiho strany zdržiavacou taktikou. Jeho predpoklad potvrdili aj súdni lekári, ktorí konštatovali, že Berlusconiho zdravotný problém nebol "legitímnou prekážkou".  

Berlusconiho lekár dnes uviedol, že zápal v ľavom oku spôsobuje jeho pacientovi bolesti a problémy s videním. Podľa hlavného oftalmológa milánskej nemocnice San Raffaele Francesca Bandella sa Berlusconiho stav cez noc zlepšil iba mierne. Pojednávanie v kauze Rubygate bolo odložené na pondelok. V Taliansku sa prítomnosť obžalovaných na súde nevyžaduje, avšak môžu oficiálne požiadať o odloženie pojednávania z oprávnených dôvodov, ktoré im nedovoľujú osobnú účasť.

V odvolacom konaní Berlusconi namietal proti svojmu odsúdeniu na štyri roky väzenia za daňové podvody v súvislosti s nákupom vysielacích práv pre svoju mediálnu skupinu Mediaset. Tento štvrtok súd uznal Berlusconiho vinným zo spoluzodpovednosti za únik dôverných informácií zo súdneho vyšetrovania s cieľom poškodiť politického rivala a odsúdil ho na rok straty slobody. Expremiér a mediálny magnát neskončí za mrežami, ak sa proti rozsudku odvolá, čo sa očakáva. Proces sa týkal článku, v ktorom v roku 2005 noviny Il Giornale zverejnili prepis nahrávky telefonátu odpočúvaného v rámci vyšetrovania finančného škandálu. Berlusconi podľa žaloby poskytol nahrávku svojmu bratovi Paolovi, vydavateľovi tohto denníka, aby poškodil bývalého ľavicového ministra Piera Fassina, jedného z telefonujúcich.

Expremiér všetky proti nemu vznesené obvinenia popiera a tvrdí, že je obeťou "súdneho prenasledovania, ktoré sa objaví vždy vtedy, keď sa politický život krajiny ocitne v zložitej situácii". Jeho strana zvolala na 23. marca verejné zhromaždenie proti prokurátorom, ktorých Berlusconi označuje za "rakovinu našej demokracie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok