SOV a POV podpísali dohodu o spolupráci, hokej je v štádiu viery

TASR
9.3.2013 16:12

Slovenský olympijský výbor (SOV) a Poľský olympijský výbor (POV) spravili v sobotu ďalší krok na ceste ku kandidatúre na spoločnú ZOH 2022, keď podpísali rámcovú dohodu o spolupráci.

SOV a POV podpísali dohodu o spolupráci, hokej je v štádiu viery
SITA

Slovensko by podľa nej malo organizovať alpské lyžiarske disciplíny a taktiež celý ženský i mužský hokejový turnaj. Na to však stále potrebuje špeciálne povolenie od Medzinárodného olympijského výboru (MOV), no obe strany veria, že svoj návrh na výnimku alebo zmenu Olympijskej charty presadia.

O možnosti spoločnej poľsko-slovenskej kandidatúry na zorganizovanie zimnej olympiády sa začalo hovoriť už na jeseň minulého roka. Slovenská strana vyjadrila dobrú vôľu a po ďalších rokovaniach prišlo v sobotu k podpisu rámcovej dohody. "Dnes sme pristúpili k prvému oficiálnemu kroku, ktorý vyplýva z kandidátskeho procesu na zorganizovanie hier. Keďže Krakov chce organizovať súťaže v dvoch krajinách, je nevyhnutá spolupráca dvoch olympijských výborov a musia byť splnené všetky požiadavky a podmienky MOV. O to dnes išlo. Podpísali sme rámcovú dohodu o spolupráci a tým sme na seba zobrali záväzok podporovať kandidatúru mesta Krakov," uviedol prezident SOV František Chmelár.

Rámcová dohoda ešte neznamená, že obe krajiny sa už dohodli na spoločnej organizácii ZOH 2022. "Nie je ani dohodou o odštartovaní kandidátskeho procesu. V rámci tejto dohody sme sa zaviazali vytvoriť poľsko-slovenskú koordinačnú komisiu, ktorá by mala byť nápomocná prípravnému výboru v Krakove.
Samozrejme, príprava projektu a samotná organizácia takého veľkého podujatia vyžaduje spoluprácu ďalších subjektov - vlád oboch krajín, regiónov a regionálnych vlád i dotknutých samospráv, miest a obcí, ktoré sa na tom budú podieľať. K tomu všetkému ešte príde. Toto je len začiatok celého procesu," pokračoval Chmelár.

Prezident poľského olympijského výboru Andrzej Krasnicki zdôraznil, že poľská strana má nedávne skúsenosti s hostením veľkého športového podujatia: "Dnešný deň je v dejinách našich olympijských výborov a MOV veľmi dôležitý. Podpísaním dokumentu sme odsúhlasili blízku spoluprácu. My už máme skúsenosti so spoločným organizovaním takého podujatia z ME vo futbale, ktoré sme hostili s Ukrajinou. Dnes môžem povedať, že to bol veľký organizačný úspech a obom krajinám pomohol k rozvoju športovej infraštruktúry i lepším vzájomným vzťahom. Poprad a Zakopane sa už snažili získať ZOH a nepodarilo sa im to. Naša idea preto je zorganizovať hry spoločne. Chceme, aby región Tatry vnímali nie len v Európe, ale v celom svete. Sme si vedomí, koľko nás to bude stáť, ale sme presvedčení, že výhody, ktoré získame, budú oveľa väčšie ako náklady."

Podľa dohody má slovenská strana organizovať aj hokejový turnaj, čo je však v rozpore s Olympijskou chartou. Podľa jej pravidiel totiž môže MOV povoliť organizovanie určitých podujatí alebo športových disciplín v susednej krajine iba výnimočne v prípade, ak nie je zo zemepisných alebo topografických dôvodov možné organizovať ich v štáte hosťujúceho mesta. Toto však pre hokej neplatí. "Poznáme znenie charty, ale zohľadňujúc blízky vzťah Slovenska k hokeju sme sa dohodli, že sa budeme snažiť urobiť všetko pre to, aby MOV zmenil znenie charty, alebo dal výnimku na tieto hry, aby sa hokejové turnaje uskutočnili na Slovensku," uviedla poslankyňa poľského parlamentu a jedna z iniciátorov kandidatúry Krakova na ZOH 2022, Jagna Marczulajtisová-Walczaková.

Chmelár doplnil, že v prípade, že tento návrh na pôde MOV neprejde, Slovensko bude pokračovať v spoločnej kandidatúre s tým, že by hostilo iba alpské disciplíny. "Ale veľmi radi by sme organizovali aj hokejové turnaje, je to najpopulárnejší šport na Slovensku. Navyše spoločnosť by ťažko znášala, že participujeme na olympijskom programe a za hokejom musí chodiť do Poľska."

Termín na podanie oficiálnych prihlášok na organizovanie ZOH 2022 je do novembra a dovtedy už zástupcovia SOV budú vedieť, či dostanú, alebo nedostanú hokej. "Už som sa rozprával s tromi členmi exekutívy MOV a ani jeden z nich nevidí nejaké principiálne prekážky, prečo by sa to príslušné pravidlo nemalo otvoriť, aby umožňovalo aj v prípade letných hier spoločnú organizáciu viacerých aj menších krajín, ktoré by si rozdelili to veľké zaťaženie pri príprave olympijského programu. Exekutíva by sa týmto návrhom mohla zaoberať v máji s tým, že to potom musí predložiť na plénum MOV, ktoré bude v septembri v Buenos Aires. Takže už pred prihláškou budeme vedieť, ako na tom sme," pokračoval Chmelár.

V prípade, že by návrh prešiel, Slovensko musí doriešiť štadióny v Poprade a Liptovskom Mikuláši. Pre ženský turnaj je podmienka 6000 divákov, pre mužský minimálne 10.000. Takáto kapacita však po konci ZOH nemá v týchto mestách význam a bola by príliš nákladná. "Podmienkou preto je, aby sme po skončení hier dokázali znížiť kapacitu oboch štadiónov. V Mikuláši sú za kompletnú rekonštrukciu, v Poprade za výstavbu nového," tvrdí Chmelár.

Ak sa to nepodarí, Slovensko bude hostiť iba alpské disciplíny. "Áno, aj tak do toho pôjdeme. Bude to lacnejšie, jednoduchšie a menej náročné, ale budeme pri tom. Myslím si, že to za to stojí. Hlavne preto, že zjazdovky sú viac-menej pripravené. Potrebujeme ešte dostavať mužskú zjazdovku a doriešiť transport z Liptovského Mikuláša do Demänovskej doliny, pretože ten je hrozný," dodal Chmelár.

Aké by boli celkové náklady slovenskej strany, to ešte Chmelár nevie. "No dohoda je veľmi férová. Čo sa udeje, čo sa postaví a čo budeme chcieť na Slovensku, to si musíme zaplatiť. Prvé poplatky za prihlášku a ďalšie veci s ňou spojené zaplatí kompletne Poľsko. Pokiaľ Slovensko bude chcieť nejaký marketing, propagáciu regiónu, zaplatí si ju. Ak sa vyskytnú spoločné výdavky, ktoré sa určite vyskytnú, tak sa dohodneme priebežne," uviedol.

Chmelár i Krasnicki sa zhodujú, že spoločná kandidatúra má veľkú šancu na úspech. "Máme európskych konkurentov mestá Ľvov a Brašov, ktoré sú minimálne pripravené. Potom také, ktoré už organizovali letné alebo zimné olympijské hry a to je ich hendikep. My sme asi tak v strede a to je najlepšia pozícia pre útok," dodal prezident SOV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok