Ultrapravicový Jobbik demonštroval v Budapešti proti rumunskému premiérovi

TASR
9.3.2013 11:30

Niekoľko stoviek priaznivcov ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik protestovalo dnes v Budapešti proti účasti rumunského premiéra Victora Pontu na mítingu opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP), na ktorom predseda socialistov Attila Mesterházy vystúpi s prejavom o stave krajiny.

Ultrapravicový Jobbik demonštroval v Budapešti proti rumunskému premiérovi
SITA

Podľa Jobbiku je zarážajúce, že hosťom MSZP je predseda rumunskej vlády, ktorý je šovinistom a je proti Maďarom. Pontu "privítali" sikulskými, maďarskými a arpádovskými vlajkami. Niektorí demonštranti prišli v gardistických uniformách.

"Je vlastizradou, že MSZP deň pred demonštráciou Sikulov za autonómiu v Targu Mureš pozval Pontu. Tým socialisti podkopávajú snahy Sikulov o sebaurčenie," vyhlásil v pondelok podpredseda Jobbiku Elöd Novák.
V budapeštianskej Aréne Lászlóa Pappa prednesie prejav predseda MSZP pred vyše 10.000 poslucháčmi; s prejavom vystúpi aj Ponta. V okolí športovej haly sú v pohotovosti policajné jednotky.

Vo februári v Maďarsku v rámci "národnej solidarity" vešali na sídla rôznych inštitúcií vlajku Sikulov, ktorá spôsobila medzi Maďarskom a Rumunskom diplomatický konflikt. Počas zasadania Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) 15. februára z rozhodnutia predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra vyvesili vlajku aj na priečelie parlamentu.


Podľa vtedajšej reakcie šéfa rumunskej diplomacie Titusa Corlateana vlajka Sikulov v podstate symbolizuje etnicky založenú autonómiu, čo je pre Rumunsko neprijateľné. Minister podotkol, že územnú autonómiu je potrebné oddeliť od "prirodzeného nároku" na zachovanie identity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok