MZV: Predsedníctvo SR v EÚ budú sponzorovať aj súkromné firmy

SITA
9.3.2013 09:49

Predsedníctvo Slovenska v Európskej únii (EÚ) v druhej polovici roku 2016 bude štát stáť niekoľko desiatok miliónov eur, rezort diplomacie však počíta aj so sponzoringom súkromných spoločností. Chce, aby bol marketingový potenciál polročného predsedníctva naplno využitý.

MZV: Predsedníctvo SR v EÚ budú sponzorovať aj súkromné firmy
SITA

"Partnerstvo so súkromnou sférou sa počas predsedníctva využíva takmer v každej predsedníckej krajine," konštatuje ministerstvo zahraničných vecí v správe o výdavkoch na zabezpečenie predsedníctva. Štáty, ktoré už EÚ predsedali pred nami, so súkromnými firmami spolupracovali pri zabezpečovaní prepravných služieb, pohonných hmôt, občerstvenia, telekomunikačných služieb či softvéru.

Slovinsko, ktoré EÚ šéfovalo v prvom polroku 2008, napríklad spolupracovalo s 23 spoločnosťami, ktoré prispeli sumou približne pol milióna eur. Na druhej strane boli obchodné názvy týchto spoločností zverejnené v predsedníckych materiáloch a podujatiach. Zároveň mali právo používať logo predsedníctva na svojich produktoch. "V podmienkach SR by bolo nevyhnutné posúdiť, či je táto možnosť reálna vzhľadom na odlišnosti právnej úpravy sponzoringu a partnerstva v členských štátoch EÚ," tvrdí rezort diplomacie v správe. Spoluprácu so súkromným sektorom využilo aj Česko, a to v oblastiach stravovacích služieb, dodávky nápojov, ale aj v poskytnutí vozového parku. Vozový park zabezpečili súkromné firmy aj v Dánsku, kde poskytli približne stovku limuzín. Litva, ktorá bude predsedať únii v druhej polovici tohto roku, vo svojej príprave predsedníctva očakáva sponzoring v oblasti cateringu a dopravných služieb.

Koľko presne bude celé predsedníctvo stáť, ešte rezort zahraničia neprezradil. Celkový rozpočet predstaví až v materiáli, ktorý zverejní do 31. augusta 2014. Ministerstvo však pripomína, že Česi za predsedníctvo zaplatili 136 mil. eur, Poliaci 116 mil. eur, Maďari 81 mil. eur a napríklad Slovinci 62 mil. eur. Desiatky miliónov eur bude potrebných na hradenie osobných a cestovných výdavkov, vzdelávanie a odbornú prípravu štátnych zamestnancov, logistiku a bezpečnosť, mediálnu prezentáciu či technické zabezpečenie. Počíta sa aj s investíciami do hnuteľného a nehnuteľného majetku a platbami za prenájmy ostatných priestorov.

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. V rámci predsedníckeho tria budeme predsedať spolu s Holandskom a Maltou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok