Čína: Sankcie voči KĽDR musia ísť ruka v ruke s dialógom

TASR
9.3.2013 09:20

Medzinárodné sankcie by nemali byť jediným spôsobom, ako reagovať na vývoj jadrových zbraní v Severnej Kórei, ale mal by ich sprevádzať dialóg, vyhlásil dnes čínsky minister zahraničných vecí Jang Ťie-čch'.

Čína: Sankcie voči KĽDR musia ísť ruka v ruke s dialógom
SITA

"Čínska strana sa domnieva, že sankcie nie sú záverečným konaním Bezpečnostnej rady (OSN), ani že sú sankcie základným spôsobom na riešenie závažných otázok," povedal Jang, ako ho citovala nemecká tlačová agentúra DPA.

"Jediným správnym riešením je rokovať a komplexným a vyváženým spôsobom vyriešiť obavy oboch strán," zdôraznil minister.

Po tom, čo v reakcii na minulomesačný - v poradí už tretí - jadrový pokus Severnej Kórey Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok odsúhlasila nové kolo sankcií, pohrozila KĽDR vojenskou akciou proti Južnej Kórei a Spojeným štátom.

Čína bola už hostiteľskou krajinou niekoľkých kôl rokovaní medzi Severnou Kóreou, Spojenými štátmi, Južnou Kóreou, Japonskom a  Ruskom.


Rokovania však od roku 2009 stagnujú kvôli požiadavke, aby Pchjongjang zastavil svoj jadrový program, za čo všetkých päť zúčastnených krajín ponúka Severnej Kórei určité ekonomické i diplomatické výhody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok