Návštevníci by sa mohli vrátiť do Krásnej Hôrky už o rok

TASR
8.3.2013 10:39

Na národnej kultúrnej pamiatke – hrade Krásna Hôrka sú požiari záchranné a rekonštrukčné práce v plnom prúde.

Návštevníci by sa mohli vrátiť do Krásnej Hôrky už o rok
SITA

Podľa hovorcu Slovenského národného múzea Artúra Šturmankina, v posledných dňoch rozobrali požiarom poškodené koruny murív na objektoch stredného a dolného hradu. Spôsob a rozsah rozoberania, je podľa architektonicko–historického výskumu.

"Pracovné postupy sú podriadené požiadavke čo najvernejšie zdokumentovať pôvodný stav konštrukcií, ktoré boli požiarom poškodené. Krajský pamiatkový úrad Košice okamžite vyhodnotil výsledky výskumu a umožnil tak projektantovi spracovať dodatok, ktorý pôvodný predmet aktualizuje a dopĺňa," informoval Šturmankin.

Doplnil, že na základe fotografií, podrobnej dokumentácie a výskumov projektant zhotovuje v súčasnosti historickú repliku. "SNM má ambíciu do konca roka hrad úplne zastrešiť, trvalými strechami. Návštevníkom by sme ho chceli sprístupniť na budúci rok," zdôraznil Šturmankin.

Stav účtu verejnej zbierky na obnovu hradu Krásna Hôrka bol k 6. marcu 157.091 eur. "Zatiaľ sa z prostriedkov na účte nečerpalo. Peniaze zo zbierky budú využité na financovanie prác spojených s obnovou hradu Krásna Hôrka, ktoré majú charakter modernizácie a ktoré neuhradí poisťovňa. Použijú sa aj na reštaurovanie zbierkových predmetov, ktoré boli poškodené pri požiari," doplnil hovorca SNM.      Stredoveký hrad Krásna Hôrka spustošil rozsiahly požiar 10. marca 2012. Plamene zničili strechu celého hradu a časť zariadenia. Zachrániť sa podarilo asi 90 percent muzeálnych zbierok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok